Edirne'de
Sivil Dayanışma Platformu tarafından düzenlenen "Güçlü
Türkiye İçin Güçlü Evet" konulu konferansa katılan Petek, Türkiye'de 12
Eylül darbe Anayasa'sının getirdiği sorunlardan söz etti. Darbe anayasası nedeniyle hukukun bazı kesimlere işlemediğini anlatan Petek,
Cumhuriyet'in kurulduğu tarihten bu yana görevini kötüye kullanma, rüşvet alma gibi suçlardan ceza almış bir tane
yüksek yargı mensubunun bulunmadığını kaydetti. Petek: "Hepsi sütten çıkmış ak kaşık gibi mi? Yoksa işlenen suçlara rağmen yargılama yolunu kapatan bir mekanizma mı var?" diye sordu.
Askeri
bürokrasi için de aynı durumun söz konusu olduğunu anlatan Petek, "Mahkeme kararıyla suç işlediği
mahkeme kararıyla ortaya konan ve hakkında
yakalama kararı verilenler 15 gündür derdest edildi mi? Normal bir vatandaş için bir yakalama kararı olsaydı herhalde bir
operasyon düzenlenir mahkemeye teslim edilirdi. Hukuken yapılması gereken de budur. Ama şimdi
emeklisi ile muvazzafı ile ordu evinde barınak oluşturulmuş, hukuk devletinde herkesin saygı göstermesi gereken
mahkeme kararı infaz edilmiyor. Ondan sonra kamuoyu aptal zannedip bu millete diyorlar ki, yakalama kararı tebliğ edilmedi de onun için derdest edilmiyor. Yakalama kararı tebliğ edilmez infaz edilir. Tebliğ olunan davetnamedir. Yakalama kararını güvenlik birimi infaz eder. Yakaladığı kişiyi bulduğunda senin hakkında yakalama var. Gerekçesi budur. Buyrun adliyeye. Gelmezse zorla getirilir. Peki siz bunun uygulandığını görüyor musunuz?
Hayır. Uygulamayanlara bir
hesap sorulabiliyor mu? Hayır" dedi. Bunun gerekçesinin de 1982 darbe Anayasası olduğunu anlatan Petek, oradaki müesseselerin yeteri derecede hukukun üstünlüğünü sağlayacak şekilde dizayn edilmediğini sözlerine ekledi.