Türkiye kararını verdi, müdahale olursa....

Suriye’ye yönelik uluslararası askerî müdahale hazırlıkları yapılırken Türkiye de yol haritasını belirledi.

Türkiye kararını verdi, müdahale olursa....

  • Türkiye hava operasyonlarına dahil olmayacak.
  • Kara harekâtı olmayacağı için tezkere şu anda öncelikli konu değil. 
  • Hatay risk algılamasında üst sırada.

Başbakan Tayyip Erdoğan, dün akşam saatlerinde bir güvenlik zirvesi topladı. Başbakanlık Resmî Konut’taki toplantıya, başbakan yardımcıları Beşir Atalay, Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala katıldı. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda, muhtemel bir müdahalede Türkiye’nin tavrının ne olacağı, Türkiye’nin saldırıdan ekonomik ve toplumsal olarak nasıl etkileneceği, 911 kilometrelik sınıra sahip olduğumuz Suriye’den Türkiye’ye yönelebilecek muhtemel tehditler masaya yatırıldı. Zaman'ın haberine göre, Ankara, Suriye’ye hava operasyonu beklediği ve kara harekâtı olmayacağı için tezkere şu anda öncelikli konu değil. Türkiye, hava operasyonlarına dahil olmayacak ama müdahaleye destek verecek. Operasyonların, Esed rejimini devirmeye dönük değil, askerî gücüne ağır tahribat vermek amaçlı olacağı da değerlendirildi.

Toplantıya katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, müdahalenin ekonomiye etkileriyle ilgili sunum yaptı. Toplantıya, Hataylı Bakan Sadullah Ergin’in de katılması dikkat çekti. Bir süredir Suriye topraklarından Hatay’a yönelen tehditler göz önünde bulundurulduğunda, muhtemel bir askerî operasyonda en fazla etkilenecek bölge de Hatay olacak. Cilvegözü ve Reyhanlı patlamalarının yanı sıra İstanbul’dan sonra Gezi olaylarından en fazla etkilenen kentin Antakya olması, gözleri bu şehre çeviriyor. Antakya’da çok fazla sayıda Nusayri vatandaşın yaşaması, bunların çoğunun Esed rejimiyle gönül bağlarının bulunması ve şehirde uzun süredir tansiyonun yüksek olması da Hatay’ı risk algılamasında üst sıraya yerleştiriyor. Bakan Ergin’in de bu konuyla ilgili bir değerlendirme yaptığı öğrenildi. Toplantıda, Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa ve Mardin için alınması gereken ekstra tedbirler gündeme geldi. Muhtemel kimyasal saldırılara karşılık alınan tedbirler gözden geçirildi.    
GATA’da mezuniyet coşkusu

Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA), 2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılı mezunlarını verdi. GATA’da düzenlenen törene TBMM Başkanı Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve kuvvet komutanları katıldı. Dönem birincisi Ömer Faruk Keskin, diplomasını Cemil Çiçek’in elinden aldı. İkinci olan Yalçın Gurlaş’a Başbakan Erdoğan, üçüncü Mustafa Akaryıldız’a ise  Necdet Özel diplomasını verdi. Bu yıl GATA’dan toplam 61 öğrenci mezun oldu. Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Makedonya ve Ürdün’den de öğrenciler diplomalarını aldı. Kazakistanlı bir öğrencinin diploması unutuldu.  Bu öğrenci tekrar çağırılarak diplomasını aldı. YAŞ’ın ardından ilk defa kameraların karşısına geçen kuvvet komutanları törene eşleriyle birlikte katıldı. Tören sırasında Erdoğan’ın oturduğu koltuğa sırtına destek olması için minder konuldu. Tören sonunda mezun öğrenciler, kılıçlarını havada birleştirerek kutlama yaptı.
<< Önceki Haber Türkiye kararını verdi, müdahale olursa.... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER