İran'ın başkenti
Tahran'da bugün yapılan ''1. D-8 Ülkeleri
Sanayi Bakanları Toplantısı''ndan sonra bir araya gelen Sanayi ve
Ticaret Bakanı Nihat
Ergün ve İran Sanayi ve
Maden Bakanı Ali Ekber Mehrabiyan, sanayi ve ticaret alanında ilişkileri artırmayı hedefleyen bir mutabakat zaptı imzaladı.
Bakan Ergün, mutabakat zaptına ilişkin açıklamasında, ''Mehrabiyan'ın bir süre önceki
Ankara ziyaretinde konunun ele alındığını ve bugünkü ziyarette
protokol imzalanmasına karar verildiğini'' belirtti.
''İki
bakanlık arasında sanayi ve ticaret alanında
ekonomik işbirliğini genişletmek istiyoruz'' diyen Ergün, şunları kaydetti:
''Hem
küçük ve orta boy işletmelerin birbiriyle daha çok işbirliği yapmasını, hem standartlar kurumumuz arasında işbirliğini güçlendirmeyi hem de teknoloji transferi gibi konularda işbirliği içinde olmayı bir mutabakat zaptına bağlamış oluyoruz. Bunun yanında
Türkiye ile İran arasında sınır bölgesinde bir ortak serbest sanayi bölgesi oluşturmayı,
rekabet gücü yüksek İranlı ve Türk iş adamlarının bir arada bulunacakları, ortak olacakları bir tesis kurup hem İran'ın ve Türkiye'nin bazı
ürün ihtiyaçlarını karşılayacakları hem de dünya
pazarlarına burada açılabilecekleri bir ortak sanayi bölgesinin kurulması için çalışmalar yapılmasını kapsayan bir protokol, bir mutabakat zaptı imzaladık. Bugünkü anlaşmamızın temelini bunlar oluşturmaktadır.''
Bakan Ergün, İranlı bir gazetecinin, iki
ülke ilişkilerine yönelik sorusuna da şu cevabı verdi:
''Türkiye ve İran aynı tarihi, kültürü, inancı paylaşıyor ve aynı coğrafyada bulunuyoruz ve komşuyuz. Ve yüzyıllardır bu komşuluğumuz son derece sağlıklı bir şekilde devam ediyor.''
Türkiye ve İran hükümetleri olarak ilişkileri güçlendirmek ve çeşitlendirmekte kararlı olduklarını vurgulayan Ergün, ''Bölgede barışın, huzurun, kalkınmanın, adaletin sağlanması için ülkelerin, komşuların yakın işbirliğine ihtiyacı olduğunu kaydetti.
-MEHRABİYAN'IN AÇIKLAMALARI-
İran Sanayi ve Maden Bakanı Mehrabiyan da, Ankara'yı son ziyaretinde icraya yönelik mutabakat zaptı imzalanması konusunda görüş birliğine varıldığını hatırlattı.
Mehrabiyan, Türkiye'nin özellikle sanayi alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu, İran'ın da son zamanlarda ekonomi ve sanayide gelişme gösterdiğini söyledi.
İkili ilişkileri geliştirmek için büyük potansiyele sahip olunduğunu kaydeden Mehrabiyan, ''Her alandaki işbirliği iki ülkenin de yararınadır'' dedi.
Mutabakat zaptını olumlu olarak değerlendiren Mehrabiyan, anlaşmayla iki ülke sınırında özel sanayi bölgesi oluşturulmasının mümkün olabileceğini kaydetti.
İki ülke yatırımcılarının bölgede yatırım yapacaklarına olan inancını dile getiren Mehrabiyan, Türkiye ve İran'ın potansiyellerinin bir araya getirilmesiyle rekabet gücünün oluşacağını ifade etti.
-BAKAN ERGÜN'ÜN DİĞER TEMASLARI-/b>
Bakan Ergün, Tahran'daki temasları kapsamında D-8 üyelerinden bazılarının temsilcileriyle ikili ilişkiler konusunda görüşmelerde bulundu.
Ergün ve diğer bakanlar ayrıca, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve Dini lider Ayetullah Ali Hamaney tarafından kabul edildi.
Tahran'daki temasları sona eren Bakan Ergün'ün yarın İsfahan'da çeşitli inceleme ve temaslarda bulunacağı belirtildi.
Bakan Ergün'ün perşembe günü Türkiye'ye hareket etmesi bekleniyor.
Bu arada, D-8 Sanayi Bakanları Toplantısı sonrası Tahran Deklarasyonu yayımlandı.
Deklarasyon, üye ülkelerce ortaya konulan ortak hedeflere ulaşılmasındaki kararlılığa vurgu yapıyor ve 8 ülkenin sanayi, pazar imkanlarının ve mali kaynakların geliştirilmesiyle teknolojik alanda işbirliğini daha da artırmak için gerekli adımların atılmasını öngörüyor.
Deklarasyonda ayrıca, D-8 Sanayi Bakanları Toplantısının ikincisinin gelecek yıl Türkiye'de yapılmasına karar verildiği belirtildi.