AB Komisyonu: AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi
Olli Rehn,
Kıbrıs'ın,
Türkiye-AB arasında değil, Türkiye ile Kıbrıs
Rum Kesimi arasında bir sorun olduğunu söyledi. Kıbrıs sorunundan yola çıkılarak Türkiye-AB müzakere sürecinin bloke edilmemesi gerektiği mesajını veren Rehn, Türkiye ile müzakerelerin sürdürülmesinin (canlı tutulması) önemine dikkati çekti.
Finlandiya: Finlandiya
Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, AB üyelerinden yapıcı bir yaklaşım sergilemelerini istedi ve çoğu
Müslüman, demokratik bir
ülke olan Türkiye ile müzakere sürecinin dünyanın içinden geçtiği hassas dönem ele alındığında büyük önem taşıdığının altını çizdi.
Avusturya: Avusturya
Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Türkiye-AB müzakere süreciyle ilgili olarak, "bu sonu açık süreçte herhangi bir garanti veya otomasyon olmadığını" söyledi.
Müzakere başlıklarının bir bölümünün askıda kalacağını belirten Plassnik, "Müzakere başlıklarının açılıp açılmayacağı veya ne zaman tekrar hız kazanacağı tamamen Türkiye'ye bağlıdır" dedi.
Yunanistan: Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, “ Kıbrıs'ta BM'ye atıf doğru değil, burada Kıbrıs sorununun çözümünü değil, Türkiye'nin AB'ye karşı yükümlülüklerini konuşuyoruz. Ankara'ya AB kapısını tam olarak kapatmamalıyız, ancak yükümlülüklerini yerine getirmesi için kesin bir takvim vermeliyiz. 8 başlık yeterli değil, dondurulacak fasılların sayısı arttırılmalı” diye konuştu.
Lüksemburg: Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Türkiye'ye
destek vererek, "AB'nin sadece ulusal çıkarların birleşimi olmadığını göstermek zorundayız" diye konuştu.
Hollanda: Hollanda Dışişleri Bakanı
Bernard Bot, Türkiye ile müzakerelerin
Gümrük Birliği'ni ilgilendiren 10 fasılda durması gerektiğini ileri sürdü. Bot,Ek Protokol için Türkiye'ye bir randevu verilmesi gerektiğini belirtti.
Almanya: Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise, Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda Alman hükümetinde temelde ciddi bir anlaşmazlık olmadığını kaydetti. Steinmeier, Alman ARD televizyonuna yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin AB'ye üye olması konusunda hükümette ciddi bir anlaşmazlık yok" dedi.
İspanya: İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, Türkiye konusunda tüm tarafları tatmin edecek bir anlaşmaya varılması için son bir çaba yapılması gerektiğini belirterek alınacak kararın "çok önemli" ve "stratejik" olacağını söyledi.
Slovakya : Slovakya Başbakanı Robert Fico, AB'den, Türkiye ve Hırvatistan'ın birliğe katılabilmesi için gereken şartları açıkça belirlemesini istedi.