DEVLET Su İşleri 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, küresel
ısınma ve yağışların yetersizliği nedeniyle Ege'deki
baraj ve sulama göletlerinde su seviyesinin yarı yarıya düştüğünü, yetersiz
rezerv nedeniyle tarım arazilerine ikinci
ürün ekimi yapılmasının yasaklanacağını söyledi.
Denizli İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na katılan Halil İbrahim İndap, yağışların bu
sezon yetersiz kaldığını söyleyerek, “Ege'nin dağlarında kar yok, yağış yetersiz oldu.
Barajlarda ve göletlerde su rezervi yetersiz. Barajları besleyen çok sayıda kaynak kurudu. Mevcut suyu en tasarruflu şekilde kullanmak zorundayız. Özellikle Denizli'nin Adıgüzeller, Aydın'ın
Kemer ve Topçam barajları ile
Muğla'nın Geyik ve Mumcular barajlarında durum iç açıcı değil” dedi.
Sarayköy'den geçen
Menderes Nehri'nin kolunun kurumaya yüz tuttuğunu, tarım arazilerine ekilen ikinci ürüne su vermelerinin mümkün olmadığını sözlerine ekleyen İndap, “Sarayköy Ovası'nda ekin ve bezelye tarlalarının sulama dönemindeyiz. Bu ovaya yetersiz su rezervi nedeniyle su veremedik. Ancak, önümüzdeki günlerde su vermeye çalışacağız. DSİ olarak bir metreküp suyun bile hesabını yapmaya başladık” diye konuştu.
ÇİFTÇİ ZOR DURUMDA
Denizli'nin Sarayköy İlçesi'nde
çiftçiler arazilerini sulayamadıklarını söyleyerek
isyan etti. Tarladaki ürünlerinin susuzluktan büyüyemediğini ve yakında kurumaya başlayacağını söyleyen Sarayköy Sulama Birliği Başkanı Yasin Çetinkaya, “DSİ Bölge Müdürlüğü çiftçiye karşı anlayışlı davranmıyor. Arazilerimize 10 günlük bile su verseler yeterli olacak ama sulama sezonu olmasına rağmen hiç vermiyorlar” dedi.
İŞTE BARAJLARIN DURUMU
DSİ 21. Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluk alanı içinde bulunan Denizli, Muğla ve Aydın'daki baraj ve göletlerin doluluk oranları şöyle:
Denizli-Işıklı Barajı: Barajlar içinde sadece Işıklı Barajı geçtiğimiz yılın doluluk oranına yakın durumda. Geçen yıl 175 milyon 500 bin metreküp su rezervi bulunan Işıklı'da doluluk oranı yüzde 74 iken, bu yıl nisan ayında 168 milyon 700 bin metreküple yüzde 71'e geriledi.
Denizli- Adıgüzeller Barajı: Geçen yıl 16
Nisan'da 447 milyon 700 bin metreküple yüzde 42 olan doluluk oranı bu yıl aynı tarihte 260 milyon 600 bin metreküple yüzde 24'e düştü.
Denizli-Gökpınar Barajı: Geçen yıl 22 milyon 600 bin metreküple doluluk oranı yüzde 82 iken bu yıl 19 milyon 400 bin metreküple yüzde 70'e geriledi.
Aydın -Kemer Barajı: Geçen yıl 16 Nisan'da 327 milyon 400 bin metrükeple doluluk oranı yüzde 78 olan barajda bu yıl 166 milyon 600 bin metreküple yüzde 40'a düştü.
Aydın- Topçam Barajı: Geçen yıl 63 milyon 400 bin metreküple doluluk oranı yüzde 63 olarak gerçekleşirken bu yıl 33 milyon 500 bin metreküpe geriledi. Doluluk oranı yüzde 34.Aydın- Karpuzlu-Yaylakavak Barajı: 29 milyon 900 bin metreküple doluluk oranı geçen yıl yüzde 95'e ulaşırken, bu yıl doluluk oranı 8 milyon 700 bin metreküple yüzde 28'e geriledi.
Muğla -Geyik Barajı: Doluluk oranı geçen yıl 40 milyon 100 bin metreküple yüzde 98 iken bu yıl 15 milyon 600 bin metreküple yüzde 38'e düştü.
Muğla-Mumcular Barajı: Mumcular Barajı'nda geçen yıl 12 milyon 400 bin metreküple yüzde 64 olan doluluk oranı, 5 milyon 600 bin metreküple yüzde 29'a indi.