Fatih Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ve İstanbul Enstitüsü ortaklığıyla yapılan “ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere Elitlerinin Türkiye Algısı” anketi çarpıcı sonuçlar verdi. Ankette Türkiye’nin ve dış politikasının nasıl algılandığı çeşitli sorularla ölçüldü. “Gelişmiş demokrasi elitleri Türkiye’yi nasıl algılıyor” sorusundan yola çıkılarak 180 elit ile yapılan araştırmada Türkiye’nin ve Türk dış politikasının son yıllarda nasıl büyük değer kaybettiği gözler önüne serildi.
EN KÖTÜ NOT BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE
ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere’de bürokrat, gazeteci, finansçı, akademiyen, araştırma merkezleri ve sivil toplum örgütleri mensuplarıyla gerçekleştirilen araştırma 1 Kasım-28 Aralık 2014 tarihleri arasında yapıldı. 14 Aralık medyaya yapılan darbe operasyonundan önce hazırlanan ankette en kötü not basın özgürlüğüne verildi. "Türkiye'de basın özgürlüğü gelişmiş demokrasilerde olduğu gibi uygulanıyor mu” sorusuna katılımcıların yüzde 87’si olumsuz yanıt verdi.
KUVVETLER AYRILIĞI’NA HAYIR DENİLDİ
“Türkiye'de kuvvetler ayrılığı ilkesi gelişmiş demokrasilerde olduğu gibi uygulanıyor mu” sorusuna gelişmiş demokrasi elitlerin yüzde 82'si "Hayır" derken, “Türkiye'de bağımsız, şeffaf ve adil yargı sistemi gelişmiş demokrasilerde olduğu gibi uygulanıyor mu?” sorusuna ise yüzde 78 “Hayır uygulanmıyor” yanıtını verildi.
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ BENİMSENMİYOR
Ankette, "AK Parti hükümeti Avrupa Birliği değerlerini (Hukukun üstünlüğü, demokrasi, insan hakları, çoğulculuk, özgürlük ) benimsiyor mu" sorusuna ise yüzde 84 oranında "hayır" cevabı verildi.
ÖZGÜRLÜKLERDEN SÜREKLİ TAVİZ VEREN ÜLKE
Araştırmayı değerlendiren Fatih Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Savaş Genç, “ABD ve Avrupa’da son 2 senede ortaya çıkan haber ve makalelerin neredeyse tamamı oldukça olumsuz bir istikametteydi. Gelişmiş demokrasilerde Türkiye ve karar alıcılarına yönelik yükselen ve artık gözle görülür bir şekilde ivmesi artan bu tabloyu somut verilerle ölçmeye çalıştık" dedi. "Türkiye’nin hiç de olumlu bir yerde durmadığı gözlemleniyor" diyen Genç, "Demokratikleşme hedefi olmadığı gibi özgürlüklerden sürekli taviz veren, adil bir yargı sistemi kuramayan, dış politikada kapasitesinin üstünde hedeflere kilitlenip netice alamayan ve karar alıcılarının otoriterleştiği algısı demokratik ülke elitlerinde ön plana çıkmakta” ifadesini kullandı.
YÜZDE 78 ERDOĞAN İÇİN 'OTORİTER' DEDİ
Ankete göre bir diğer çarpıcı sonuç ise AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi ideolojisi ile ilgili oldu. “Erdoğan’ın siyasal ideolojisini nasıl tanımlarsınız” sorusuna katılımcılar yüzde 78 oranında “otoriter” yanıtını verdi. Katılımcılar yüzde 10'u Erdoğan’ın ideolojisini “İslamcı” olarak tanımlarken, yüzde 7’lik kısım ise “muhafazakâr” değerlendirmesinde bulundu. Katılımcılara aynı soru AK Parti için de soruldu.
‘YÜZDE 21 AK PARTİ MUHAFAZAKAR’ DEDİ
Buna göre AK Parti için yüzde 54 oranında “Otoriter”, yüzde 21 oranında ise “muhafazakâr" tanımı yapıldı. “Türkiye'nin demokratikleşme deneyimi Ortadoğu ülkeleri için esin kaynağı mıdır” sorusuna elitlerin yüzde 59’u “Buna katılmıyoruz” yanıtını verdi. Yüzde 24’lük bir kısmı ise Türkiye’nin halen bölgede bir esin kaynağı olduğuna inanıyor. Yüzde 15’lik bir kısım ise bu soruda çekimser kaldı.
BUGÜN GAZETESİ