Türkiye genelinde 54 yerde yaklaşık 200
kamera tarafından 24 saat gözetleme yapıldığını ve
dumana duyarlı kameraların
yangını başlama aşamasında haber verdiğini belirten Kahveci,
Türk mühendislerin
sistemi geliştirmek için çaba sarfettiğini, önümüzdeki aylarda ateş yakan kişilerin de anında tespit edileceğini açıkladı.
Orman yangını mevsiminin kapanması sebebiyle
Türk Hava Kurumu (THK)'ndan kiralanan "CL 215"
tipi söndürme
uçaklarının pilotlarına teşekkür belgesi vermek için
İzmir'in
Selçuk ilçesindeki havaalanına giden Genel Müdür Kahveci, burada basın mensuplarının sorularını cevapladı. Yazılımı Türk mühendisleri tarafından yapılan ve ilk defa Türkiye'de kullanılmaya başlayan Erken Uyarı Sistemi'ne ABD'li bazı şirketlerin talip olduğunu, görüşmelerin devam ettiğini aktardı.
Osman Kahveci, "Sistem, dumana oldukça hassas olan, ormanda bir duman çıktığı zaman 15-20 saniye içinde merkeze haber veren kameralardan oluşuyor. Ülkemizde 54 noktada kurduğumuz bu kameraların altısı İzmir
bölgesinde. Yangının
erken görülmesini ve hızla müdahale edilmesini sağlayan sistemi satın almak için ABD'den bazı şirketler müracaat etti." dedi.
Bunun yanısıra Yangın Yönetim Sistemi kapsamında bütün orman yangınlarını dijital ortama aktardıklarını belirten Kahveci, "Bütün yangınları, Ankara'dan kameralar aracılığıyla görebiliyoruz. Yangın hareket merkezinden İzmir'deki yangının söndürme çalışmalarını yönetebiliyoruz. Hangi aracın, uçağın nereden gidebileceğini biliyoruz. Bu sistem,
Akdeniz ülkelerinin çok dikkatini çekti. Bazıları talep etti. Suriye'deki sistemi de biz kuruyoruz." şeklinde konuştu.
Yangın
sezonu olan 2 Haziran ile 30
Eylül arasında ülke genelinde bin 480
orman yangını çıktığını, 4 bin 470 hektar alanın yandığını belirten Kahveci, İzmir'in
Bornova,
Foça ve Seferihisar ilçelerindeki üç yangında ise yaklaşık bin 600 hektar alanın zarar gördüğünü söyledi. Bunlara müdahale için THK'den uçak kiralandığını, üç aylık dönemde günlük 250 bin dolar ödendiğini anlatan Kahveci, bunun sezon sonunda asgari seviyeye çekildiğini kaydetti.
Yangınların önlenmesi amacıyla Dirençli Orman Projesi'ni devreye soktuklarını anlatan Kahveci, "Yerleşim yerlerinin 100'er metre çevresine, yangına dirençli servi, badem, harnup gibi ağaçlar dikeceğiz. Böylece yangınların yerleşim birimlerini tehdit etmesini engelleyeceğiz." dedi.
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, daha sonra sekiz pilota Türk Kuşu Genel Müdürü Necdet Şendil, Orman Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Ulukanlıgil,
Orman Genel Müdürlüğü Havacılık Şube Müdürü
Gürol Tatavgil, Selçuk Kaymakamı Aziz İnci ve İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Üzmez'le birlikte, başarılarından dolayı teşekkür plaketi verdi. (CİHAN)