Almanya'nın önde gelen gazetelerinden
Bild, kendi yaptığı araştırmalar sonucunda, anayasayı koruma dairelerinin
muhbir olarak görevlendirdiği aşırı sağcıların, Nazi
terör gruplarının kurulmasını sağladığını ve 2000 yılından beri Türklere yönelik işlenen cinayetlerin altısında Hessen
Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesinin bir muhbirinin olay yerlerinin yakınında bulunduğunu iddia etti.
Gazetede yayımlanan haberde, Nazi teröristlerin 6
Nisan 2006 tarihinde 21 yaşındaki
Halit Yozgat'ı Kassel kentinde öldürdüğünde, Yozgat'ın internet kafede bulunan 7 kişiden biri olduğu ve bu kişilerden 5'inin hemen ifade verdiği kaydedildi. Hessen Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesinin muhbir olarak görevlendirdiği kişinin ise internet kafede bulunmasına rağmen, cinayetten ancak 10 gün sonra polise ifade verdiği ve cinayetten haberi olmadığını söylediği belirtildi.
Bild'e göre, bu kişi işlenen dokuz cinayetten altısında olay yerinin yakınlarında bulundu. Bu kişinin muhbir olarak çalıştığının ortaya çıkmasından sonra cinayetlerin de sona erdiğine işaret edilen haberde, muhbirin evinde
silah bulunmasına rağmen polise verdiği ifadeden sonra serbest bırakıldığı kaydedildi.
"Frankfurter Allgemeine Zeitung" gazetesinin araştırmasına göre de muhbirin görevine son verildi. Hessen Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi ise bu konuda açıklama yapmaktan kaçındı.
Bild gazetesinin haberinde ayrıca, faaliyetleri hakkında kitaplar yayımlayan Thüringen Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesinin eski başkanı Helmut Roewer'in de, 1995 yılında aşırı sağcı
Almanya'nın
Milliyetçi Demokratik Partisinin (NPD) eski Thüringen eyalet teşkilatı başkanı Thomas Dienel'i muhbir olarak çalıştırmaya başladıklarını ve Dienel'in 1997 yılına kadar bu görevi için yaklaşık 40 bin mark (yaklaşık 20 bin
avro) aldığını anlattığı belirtildi.
NPD'nin eski başkan yardımcısı Tino Brandt'ın da 1994 yılında muhbir olarak çalışmaya başladığı ve 2001 yılına kadar yaklaşık 200 bin mark (yaklaşık 100 bin avro) aldığı, bu parayla da izlemesi gereken "Thüringer Heimatschutz" adlı aşırı sağcı terör grubunu kurduğu, bu gruba da Türkleri öldürdükleri tahmin edilen ve
intihar eden Uwe Böhnhardt ile Uwe Mundlos'un ve polise teslim olan Beate Zschaepe'nin üye olduğu kaydedildi.
Roewer'in verdiği bilgilere göre, muhbirlere sadece Thüringen eyaletinde 1994-2000 yılları arasında yaklaşık 1,5 milyon avro ödendi.
-Cinayetlere tepkiler sürüyor
Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı Ehrhart Körting, NPD'nin yasaklanması için yeniden bir girişimde bulunulması gerektiğini savunarak, NPD'nin yasaklanmasının Alman halkına yönelik önemli bir sinyal olacağını belirtti.
Körting, "B.Z" gazetesine verdiği demeçte, NPD'nin
yabancı düşmanı propagandaları için bir de devletten parti
destek parası aldığına işaret ederek, en fazla buna öfkelendiğini, NPD'nin yasaklanması durumunda bu duruma da bir son verilmiş olacağını söyledi.
Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich ise NPD'nin yasaklanmasına sıcak bakmadığını belirterek, NPD'nin yasaklanması durumunda parti içi teşkilatlanmayı izleyememe tehlikesinin bulunduğunu savundu.
Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat da "Frankfurter Rundschau" gazetesinde yayımlanan röportajında, Türklere yönelik cinayetlerden dolayı Alman hükümetinden resmi bir özür beklediğini belirterek,
Başbakan Angela Merkel'in de üzüntüsünü yeteri kadar ifade edemediğini savundu.
Kolat, Alman halkından da bu cinayetlerden dolayı daha fazla duyarlılık göstermesini ve ırkçılığa karşı tepkisini açık bir şekilde dile getirmesini istedi.
Öte yandan, bugün Berlin'in Charlottenburg semtindeki bir park yerinde patlamaya hazır bir yanıcı madde ve çok sayıda aşırı sağcı el ilanı bulundu.