Torba yasa Anayasa Mahkemesi'nde

Anayasa Mahkemesi, torba yasadaki bazı maddelerin iptali için yapılan başvuruları değerlendirecek..

Torba yasa Anayasa Mahkemesi'nde

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin “torba yasanın” bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yaptığı başvuruyu jet hızıyla bugünkü gündemine aldı. İptali istenen maddeler arasında görevden alınan memurların eski görevlerine dönmelerini engelleyen madde de var.

Anayasa Mahkemesi, 19 Eylül’de bugünkü gündemini belirlemişti. Gündemde, Ceza Muhakemesi Yasası, Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkına Yasa, Türk Ceza Yasası, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası, Kaçakçılıkla Mücadele Yasası, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası’na ilişkin başvurular vardı. Ancak mahkeme 22 Eylül’de ek gündem yayımladı. Kaçakçılıkla Mücadele Yasası ile CHP’nin “torba yasanın” bazı maddelerinin iptali ve yürütmelerinin durdurulması istemiyle yaptığı başvurular da bugünkü gündeme eklendi. Mahkeme bugün ilk incelemeyi yapacak.

Memurları ilgilendiren madde Yürürlüklerinin durdurulması ve iptali istenen maddeler arasında memurları yakından ilgilendiren düzenleme de bulunuyor. “Torba yasa”daki madde daire başkanı gibi üst düzey memurlar ile polislerin görevden alma, yer değiştirme halinde dava açsalar bile eski görevlerine dönmelerini engelliyor. Maddeye göre, görevden alınan memur açtığı davayı kazansa bile başka bir kadroya atanacak. Mahkeme kararı 1 ayda değil 2 yıl içinde uygulanacak. Yasanın görüşmeleri sırasında, hükümetin son dönemde “paralel yapılanma” gerekçesiyle görevden aldığı başta polisler olmak üzere çok sayıda kamu görevlisinin eski görevlerine dönmelerini engellemek için bu düzenlemeyi çıkardığı yorumları yapılmıştı. İptali istenen bir diğer madde ise özelleştirmelerle ilgiliydi. Maddeye göre, Seydişehir Eti Alüminyum, Kuşadası Limanı, Çeşme Limanı, SEKA Balıkesir ile TÜPRAŞ’ın yüzde 14.76 hissesinin satışında mahkemelerin iptal kararlarına karşın hiçbir işlem yapılmayacak. Yargı kararı uygulanmayacak. Bir anlamda kamu yargı kararına karşın kendi malından vazgeçmiş olacak.


TİB'e sansür yetkisinin iptali de isteniyor

Yürürlüğünün durdurulması ve iptali istenen bir diğer madde de Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile ilgili. Yasada TİB’e mahkeme kararı olmaksızın erişimi engelleme yetkisi verilmişti. Ayrıca TİB’e, internet trafik bilgilerini elde etme hakkı da tanınmıştı.


<< Önceki Haber Torba yasa Anayasa Mahkemesi'nde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER