İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı
Kadir Topbaş,
Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Aydın Doğan'ın ''
Hilton arazisini değerlendirmek istediği ve bunun için aldığından bahsettiğini'' belirterek, ''Kendisine, böyle bir yoğunluğu bu bölgenin kaldırmayacağını söyledim'' dedi.
Topbaş,
Lüksemburg Ekonomi ve Dış
Ticaret Bakanı Jeannot Krecke'nin ziyaretinin ardından basın mensuplarının çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı.
Topbaş, bir gazetecinin ''
Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan ve Aydın Doğan arasındaki Hilton Oteli arazisi ile ilgili
tartışma var. Size araziyle ilgili bir talep geldi mi?'' şeklindeki sorusu üzerine, konuyla ilgili gerekli açıklamaları Başbakan Erdoğan'ın yaptığını, bu hafta sonunda da zaten başka bilgiler verileceğinden bahsettiğini hatırlattı.
Topbaş, şöyle devam etti:
''Kendilerinin de bahsettiği gibi Şişli Belediyesinden oy birliğiyle geçen 2.7 tarzındaki bir emsal talep, Şişli planlarına yapılan itirazla belediyemize gelmiştir. Belediye
İmar Komisyonu, bu talepleri inceleyip Şişli Belediyesine geri gönderdi. Bu talepler var tabii ki. Bu talepler yok değil. Aydın Doğan da bu Hilton arazisini değerlendirmek istediğini ve bunun için aldığından bahsetmiştir. Böyle bir yoğunluğun kabul olmasının mümkün olamayacağından kendilerine bahsetmiştim. Çünkü orası bir
kentsel SİT alanı. Aynı zamanda kentin soluklanabildiği yeşil alandır. Yani bir noktada kentin
oksijen alanları. Biz bu alanlara hassasiyet gösteriyoruz. Kentin değerlerine,
yaşam alanlarına saygı göstermek gerekiyor. Dikkat etmemiz gerekiyor. Böyle bir yoğunluğu bu bölgenin kaldıramayacağını, bir gök kafese benzer, kentti rahatsız edici yapıların burada yeşeremeyeceğini söyledim.''
METROBÜS HATTININ UZATILMASI
Yeni hizmete giren metrobüs hattında lokal birtakım eksikliklerin bulunduğunu, ancak bunun sistemdeki sorunlardan kaynaklanmadığını belirten Topbaş, sistemin İstanbul için önemli bir proje olduğunu ve verilen tarihte hizmete alındığını ifade etti.
Söz konusu hattan dün 394 bin 800 kişinin yararlandığını kaydeden Topbaş, bu rakamın beklentilerinin üzerinde olduğunu, kaliteli ve konforlu bir ulaşımı sergilediklerini söyledi.
Metrobüsle ilgili ikinci etap ihaleyi yaptıklarını,
Asya yakasına geçişini şubat ayı içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini ifade eden Topbaş, ''Başardığımızda 1 milyon civarında yolcu tahminimiz var.
Beylikdüzü 4. etabı girdimizde günde 1 milyon 200 bin yolcu hedefliyoruz. Dün 150
otobüs servis verdi. Bugün 170. 10 otobüs daha alacağız. Bu da ne kadar çok tutulduğunu,
tercih edildiğini, kalitenin kent içinde toplu ulaşıma yönelişin sağlandığını gösteriyor. Gerçekten de bu imkanlar verildiğinde vatandaşlar toplu
taşıma araçlarını tercih ediyorlar'' dedi.
Hollanda'dan 7 adet metrobüs getirildiğini, ancak bunların geç ulaştığını anlatan Topbaş, onların da belli sayıya ulaştığında Asya yakasında devreye gireceklerini söyledi.
METRO ÇALIŞMASI
Şişhane ile Ayazyağa arasındaki metro hattında yürütülen çalışmalarla ilgili soruları da cevaplandıran Topbaş, 29 Ekim'de hatta deneme sürüşlerinin olacağını, hazırlıkları bu tarihe göre yaptıklarını ve sistemin birbirine entegre olması açısından önemli bir hat olduğunu ifade etti.
Bu hafta sonu vagonları hatta indireceklerini kaydeden Topbaş, bu yıl sonuna kadar herhangi bir aksilik olmaması halinde sistemi devreye almayı hedeflediklerini belirtti.
Sistemin giderek hızla geliştiğini aktaran Topbaş, yerin altında 60 kilometrelik bir hat çalışması yaptıklarını, böylece kente bir konfor geleceğini aktardı.
Sistemin birbirine entegre olması ölçüsünde tercih edilme oranının artacağını belirten Topbaş, ''İstanbullular'a şunu söylemek istiyorum; dün ve bugün özellikle okullar açısından hassasiyet gösterildi. Başarılı bir eğitim yılını başlattık. Artık kentte toplu taşıma imkanı olan yerlerde mümkün mertebe toplu ulaşımı kullanmalıyız. Taksi tercihi daha çok yapmalıyız'' diye konuştu.