"DEPREMİN GETİRECEĞİ SIKINTIYI ÇÖZMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"
Topbaş, "Bugüne kadar siyasilerden doğru
yanıt almadığımız için maalesef ciddi adım atılamıyor. Tabii ki risk taşıyan bir şehirde bunun bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Biz de 10 ilçemizde başlattığımız yapı denetim ve inceleme çalışmalarında altı ilçeyi bitirdik. 150 bine yakın yapı tarandı. Ortaya çıkansonuçlarda ciddi sıkıntılar hissedildi. Bununla ilgili olarak arkadaşlarımız ve
teknik ekibimizle görüştük" dedi. "Vatandaş arzu ettiği takdirde bu
yenileme sürecine girsin" diyen
Kadir Topbaş, "Başka çaremiz yok.
İstanbul'un her gün
depremi konuşması gerekiyor. İstanbul'un yenilenmesi gerekiyor çünkü risk taşıyor. Yeni yoğunluklar sebebiyle bazı sıkıntılar yaşayacağız ama onlar bir şekilde çözülür. Fakat depremin getireceği sıkıntıyı çözmemiz mümkün değil" diye konuştu.
"İSTANBUL'UN TAMAMINDA DÜŞÜNÜYORUZ"
Topbaş, vatandaşların bu yenilemeyi nasıl gerçekleştireceği yönündeki soruyu da "Örneğin
Bağcılar ve
Fikirtepe'de yoğun bir yapılaşma var. Buradaki
düzenlemelerde biz parselleri daha da büyüterek imar alanları şekline getireceğiz. 3 bin, 4 bin, 5 bin metrekareye çıktığında daha fazla imar imkanı vereceğiz. Böylece bunlar birleşerek daha güzel, büyük ve daha güvenli yapılara dönüşebilecek" şeklinde yanıt verdi.
Kadir Topbaş, "Kaç ilçede ne kadar bina projelendirilecek?" sorusuna "İstanbul'un tamamında düşünüyoruz. Başta Fikirtepe olmak üzere risk taşıyan bütün bölgelerde bu çalışmayı yapacağız" yanıtını verdi.
"BU BİR AF ANLAMI TAŞIMASIN"
Kadir Topbaş, arzu edenlerin kaynağı varsa bina yenilemesini kendisinin yaptırabileceğini ya da KİPTAŞ'la veya TOKİ'yle anlaşabileceğini belirterek, "Tamamen vatandaşı serbest bırakıyoruz. Zorlama yapmayacağız" diye konuştu Topbaş, bir gazetecinin "En az 2-3 bina mı bir araya gelecek?" şeklindeki sorusuna ise "Tabii biraz parsellerin büyümesi lazım. Artık 150 metrekare, 200-300 metrekarede bu olmaz. Daha büyük adalar, parseller, daha büyük, doğru binalar, daha bahçeli, belki de ayrık nizamlı yapılar haline getirecek bir sistemi oluşturmak istiyoruz. Zeminin sağlam olması yetmiyor. Binanın doğru yapılmış olmas,
malzemenin doğru kullanılmış olması lazım. Zaten bu, incelemelerde ortaya çıkıyor. Vatandaş kendisi de tedirgin zaten. Yalnız şunu söyleyeyim, bu bir af anlamı taşımasın. Biz orada bir düzenleme yapıyoruz."