Ankara Üniversitesi
Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana
Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, buna, tiryakilerin gün boyunca artan nikotin ihtiyaçlarını gidermek için, iftardan hemen sonra ard arda yaktıkları sigaraları derin soluklarla içlerine çekmelerini örnek gösterdi.
Akdur, "Sigara kullananlar iftardan hemen sonra bütün gün yoksun kaldıkları nikotin ihtiyacını gidermek için hemen sigara yakarlar.
Sahura kadar da sık sık yaktıkları sigaraları içlerine eskiye göre daha derin çekerek içerler. Bu nedenle oruç tutan tiryakiler sigaranın zararlı etkilerine
Ramazan ayında daha fazla maruz kalıyor. İftarla sahur arasında ard arda yakılan ve derin solukla içe çekilen sigaranın olumsuz etkisi, normal zamandakinden daha fazla olur" dedi.
Orucun sigarayla açılmasının da son derece sakıncalı olduğunu bildiren Akdur, "Sigara dumanıyla birlikte katran ve diğer zararlı maddelerin aç karnına doğrudan alınması
mide-bağırsak sistemi için zararlıdır" diye konuştu.
Ramazan ayının tiryakilerin sigarayı bırakmaları için bir fırsat olduğunu kaydeden Akdur, "Tuttukları oruç nedeniyle gün boyu sigara içmeyenler bunu Ramazan sonrasında da devam ettirerek bu kötü alışkanlarından kurtulabilirler" ifadesini kullandı.