Haberde, IŞİD'in karaborsa olarak sattığı petrol için en büyük pazarlarından birinin Türkiye olduğu belirtildi. ABD’nin Türkiye’yi işbirliğine ikna edemediği için IŞİD’in milyonlarca dolarlık petrol kaçakçılığını önleyemediği vurgulandı.
Diken.com.tr’nin haberine göre, The New York Times’ın bugünkü sayısında, Türkiye’nin ABD ile yeterli işbirliğini sağlamadığı için, IŞİD’in etkisiz hale getirilemediğini belirten bir haber yayınlandı. Resmi yetkililere ve bazı uzmanlara dayandırılan haberde, IŞİD’in ucuz petrol ticaretinde Türkiye’nin güneyini önemli bir Pazar haline getirdiği belirtildi. Hatta, bu karaborsa ticaretten ‘bazı hükümet yetkilileri’nin de rant sağlıyor olabileceği iddia edildi.
The New York Times’ın haberinde şu ifadelere yer verildi:
“Batılı istihbarat yetkilileri Irak ve Suriye’den Türkiye’nin güneyindeki sınır illerine yönelik petrol sevkiyatının izini sürebiliyor. Dahası bu sevkiyatı gerçekleştiren petrol tankerlerinin vurulup vurulmamasına dair ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) içinde hararetli bir tartışma konusu. Ve bir yetkilinin ifadesiyle artık bu seçenek dışlanmıyor. Obama yönetimi Türkiye’yi açıktan eleştirmekten kaçınıyor. Türkiye ise IŞİD’e katılmak için insanların kendi topraklarından Irak ve Suriye’ye geçişini ve tersi istikametteki petrol akışını kontrol edemediğini savunuyor.
GÖRÜŞMELER DAHA GERGİN GEÇİYOR
ABD Başkanı Barack Obama ile Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmeleri ‘hassas’ olarak niteleyen üst düzey bir yetkili, IŞİD’i dizginlemek için ne yapılacağının “Türkiye’nin vereceği bir karar” olduğunu söylüyor. Ancak, kapalı kapılar ardındaki görüşmelerde, IŞİD’in yaptığı operasyonları finanse etmek için yüklü miktarda gelir elde ettiği konuşuluyor. Özellikle de Obama’nın geçen çarşamba günü örgütü yok etmeye ant içmesinden sonra gerçekleştirilen görüşmeler daha gergin geçiyor.
Türkiye’nin petrol ticaretini kırma konusundaki başarısızlığı, Obama yönetiminin gerek IŞİD’e karşı bir koalisyon oluşturma gerekse örgütün can damarını kesmede karşı karşıya kaldığı zorluklardan biri. Zira, örgütün daha fazla üye kazanabilmesi, mevcut üyelerinin cebini doldurabilmesi ve nüfuz alanını genişletebilmesi için nakit paraya erişimi hayati önemde.”
‘TÜRKİYE BÜYÜK HAYALKIRIKLIĞI’
The New York Times’ın haberinde, dış politika uzmanı Juan Zarate’nin şu görüşüne de yer verildi: “Türkiye, bu koalisyon denkleminin bilinmeyeni. Büyük bir hayalkırklığı bu: Önde gelen bir NATO müttefiki söz konusu ama IŞİD’e giden para, militan ve desteği kesmeye niyetleri var mı yok mu belli değil.” Haberin devamında, “Buna karşılık Obama yönetimi yetkilileri Türkiye’nin IŞİD’e nakit akışını sekteye uğratmaya gücünün yeteceği görüşünde” olduğu belirtiliyor.
49 REHİNE VARKEN, AÇIK TAVIR ALAMAYIZ
Haberde Türkiye’nin Cidde bildirisini imzalamadığı hatırlatılarak, Türk yetkililein Amerikalı muadillerine IŞİD tarafından 49 diplomatları rehin tutulurken örgüte karşı açık tavır alamayacaklarını söylediği de kaydedildi.
New York Times’ın haberinde başka bir yetkiliye dayandırılarak, Obama’nın ulusal güvenlik ekibinin şu son iki haftada Erdoğan ve diğer Türk yetkililerle görüşmelerinde IŞİD’ın mali kaynaklarının da ele alındığı belirtiliyor. Buna göre Amerikalılar, özellikle IŞİD’in kontrolündeki Suriye ve Irak topraklarında bulunan bir düzineye yakın petrol sahası ve rafineri üzerinde duruyor.
‘TÜRKİYE IŞİD’DEN PETROL SATIN ALIYOR’
ABD’li uzmanlara göre IŞİD’in bu kaynaklardan elde ettiği gelir günde 1 ila 2 milyon dolar arasında. IŞİD’in sadece Irak’ta elinde tuttuğu bölgede günde 25 ila 40 bin varil petrol üretiliyor. Bunun da karaborsada ederi 1.2 milyon dolar. Aynı uzmanlara göre bu karaborsanın başlıca pazarlarından biri Türkiye’nin güney koridoru ve Türkiye giderek bu kayıt dışı ekonominin bir parçası oluyor. Ancak Türk yetkililerin işbirliği yapmaktaki gönülsüzlüğü yüzünden bu kaçakçılık şebekeleri kontrol altına alınamıyor.
‘BELKİ TÜRK HÜKÜMET YETKİLİLERİ DE İŞİN İÇİNDE’
New York Times’e konuşan bir uzman, “Türkler görmezden geliyor, çünkü ucuz fiyat işlerine geliyor. Hiç kuşkum yok ki bu işten para kazanan Türklerin sayısı da az değil. Hatta bunlar hükümet yetkilileri de dahil olabilir.” diyor. Haberde Batılı bir diplomatın şu ifadeleri de yer alıyor: “Uzun vadeli Amerikan planı, Türkiye’yi bu kaçakçılık şebekelerini hedef almaya ikna etmek. Batılı bir diplomata göre bu şebeklerin bazıları güçlü Türk seçkinlerine de rant sağlıyor.”