Kararın Anayasa'daki eşitlik ilkesine aykırı olduğuna dikkat çeken eğitimciler ve işadamları, biran önce bu yanlıştan dönülmesi gerektiği görüşünde birleşti.
Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Halil İbrahim Kalfaoğlu, Danıştay'ın kararının Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurguladı. Kalfaoğlu, kararla genel ve meslek lisesi ayrımı yapıldığını ve meslek liselileri ikinci
sınıf görme anlayışına hukuk kılıfı giydirilip topluma dayatıldığının altını çizdi.
Danıştay'ın kararını üzüntü ve kaygı ile karşıladıklarını söyleyen Kalfaoğlu, "Gelişimini günden güne arttıran
ülkemizde hala bu tür sorunların yaşanması içler acısı bir durumdur.
Meslek liselerine yıllardır haksızlık yapılmış ve bu haksızlık hala devam ettirilmektedir." dedi.
Kararın öğrenciler kadar sanayiyi de olumsuz etkilediğine dikkat çeken Kalfaoğlu, sanayicinin yıllardır ara ve kalifiye elamana ihtiyaç duyduğunu belirtti. Kalfaoğlu, bu ihtiyacın doğmasında birinci etkenin de
katsayı eşitsizliğinin geldiğini söyledi.
Dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan bir uygulamanın yıllardır Türkiye'ye dayatıldığına işaret eden Kalfaoğlu, şöyle devam etti: "İşsizliğin başlıca sebeplerinden birisinin kalifiye
eleman eksikliği olduğu göz önünü alınırsa, bu gidişat işsizliği daha da artıracaktır. Farklı katsayı ile 10 yıldan fazla süredir meslek liseleri ve dolayısıyla reel sektörün ara eleman ihtiyacı da problemli hale getirilmiştir. Çünkü katsayı ve benzeri engellerden dolayı meslek liselerine olan ilgi neredeyse bitme noktasına gelmiştir."
Kalfaoğlu, Türkiye'nin artık eşitler arasında adaletin dağıtıldığı değil, tüm vatandaşların eşit haklara sahip olduğu bir ülke haline gelmesi gerektiğinin altını çizdi. Bunun tek yolunun da tam ve doğrudan demokrasiyi sağlayacak yeni ve
sivil bir anayasanın acilen yapılması olduğunu belirtti.
"SINAVA 3-4 AY KALA ALINAN KARAR, ÖĞRENCİLERİN MORALİNİ BOZDU"
Kamu-Sen Trabzon İl Temsilcisi ve
Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı
Coşkun Dilber de YÖK'ün 17
Aralık tarihli kararının zaten farklı
katsayı uygulaması olduğunu dikkat çekerek, üniversite sınavına 3-4 ay kala katsayı kararına ikinci durdurmanın öğrencilerin moral ve motivasyonunu bozduğunu dile getirdi.
Kararın pedagoji bilimi açısından da yanlış olduğunu anlatan Dilber, "Bu durum, öğrencilerin üniversite sınavına hangi koşullarda yarıştıklarını bilmeden girmesine neden olacaktır." ifadelerini kullandı.
Dünyada mesleki ve
teknik eğitimin revaçta olduğuna işaret eden Dilber, Türkiye'de ise çok gerilerde olmasının düşündürücü olduğunu dile getirdi. Dilber, YÖK'ün katsayı farkını kaldırmasıyla mesleki ve teknik eğitim canlandığını, başarılı öğrencilerin de bu okullara yöneldiğini belirtti. Bu durumun Türkiye'yi teknoloji yarışında da ön sıralara taşıyacağına inandığını ifade eden Dilber, üniversite sınavında katsayı farkı getirilmesinin ise mesleki ve teknik eğitim açısından başa dönülmesine neden olacağını kaydetti.
Dilber, hiç bir kurum ve siyasi partinin birbiriyle inatlaşmaya girmeden, ülkenin ve geleceğin teminatı gençlerin mağduriyetini giderecek çözümde birleşmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
(CİHAN)