Komisyonun
aile mahkemelerinden aldığı bilgilere göre boşanmaların en temel sebepleri arasında televizyon dizileri, abartılı
düğün masrafları, ailelerin çiftlerin günlük hayatlarına müdahalesi ve eğitimsizlik yer alıyor.
Konya İl Genel
Meclisi, 2010 yılı
Mayıs ayı toplantılarının dördüncü birleşimini gerçekleştirdi. Komisyon
raporlarının görüşülmeye devam edildiği toplantıya
Kadın-
Erkek Eşitliği Komisyonu'nun boşanmalara yönelik hazırladığı rapor damgasını vurdu.
İl Genel Meclisi Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu Başkanı Leyla
Erdal, bazen bir eşarbın markasının bile boşanmaya neden olabildiğini açıkladı. Konya'da Aile mahkemeleri ile görüştüklerini belirten Erdal, 2009 yılında 2 bin 757 boşanma davasının açıldığını, bu davaların bin 932'sinin karara bağlandığını dile getirdi. Başkan Erdal, ".Problemler evlilik öncesinde mihr ve hediyeleşme gibi sebeplerle başlıyor. Bu tartışmalar evliliğin ilk yıllarında boşanmaya varacak sıkıntılara sebep olabiliyor.
Abartılı düğün masrafları, sonrasında meydana gelen
ekonomik sıkıntılar, ailelerin çiftlerin günlük hayatlarını yaşamaya izin vermemeleri-aile müdahaleleri, tarafların birbirini yeteri kadar tanıyamamaları, aile içi iletişimsizlik ve eşlerin birbirine zarar vermeleri ve cinsel bilgisizlikten kaynaklanan sıkıntıların da boşanmalarda önemli etkisi olduğunu tespit ettik" dedi.
Kadın-Erkek eşitliği
komisyonu televizyonlarda yayınlanan dizilerin boşanmaları tetiklediğini ortaya çıkardı. Meclis üyelerine bilgi veren Leyla Erdal, açıklamalarını şöyle sürdürdü, "TV dizilerinden yanlış etkilenmeler, evlenecek kişilere ailelerin onay vermemesi, ailelerinden habersiz nikâh kıymak boşanmalarda önemli bir yer tutuyor.
Boşanmalarda annelerin eğitiminin çok önemli olduğu görülmektedir. Bu nedenle aile içi eğitimlere önem verilmeli."
Konya İl Genel
Meclis Başkanı Ali
Selvi ise, meclis olarak boşanmaların önüne geçmek için her türlü sosyal önlemi alacaklarını açıkladı. Aile içi sorunların ve boşanmaların en aza indirilmesi için değişik kesimlerle iş birliği yaptıklarını vurgulayan Başkan Selvi, "Konya'da yaşanan boşanma vakalarının yüzde 98'inin şiddetli geçimsizlik, yüzde 2'sinin ise zina ve terk nedeniyle gerçekleşiyor. Meclis olarak anne-
baba eğitimine büyük önem veriyoruz. Ayrıca
müftülük bünyesinde kurulan Aile İrşad ve Rehberlik Büroları'nda da ele alınarak çözüm aranıyor. Yerel yönetimlerin bu sorunlara ilişkin aile okulları, boşanmış ailelerde anne ve çocuklara yönelik eğitim,
rehberlik ve
psikolojik destek programları da devam ediyor." dedi.
CİHAN