Van Gölü'nün içinde ve deniz seviyesinden bin yediyüz metre yükseklikte bulunan Akdamar Adası, türlü türlü ağaçların çiçeklerle bezediği muhteşem bir msanzara eşliğinde baharı karşılıyor. Özellikle fotoğraf meraklılarının tercih ettiği ada, doğal güzelliklerinin yanısıra tarihi öneme de sahip.
Van-Tatvan karayolundaki iskeleden yirmi dakikalık bir motor yolculuğu ile ulaşılan Akdamar Adası orijinal kilisesi ile tanınıyor ve Van'a 55 km. uzaklıkta. burada bulunan Akdamar Kilisesi yörede hüküm süren Vaspurakan hanedanınca, Kral I. Gakik tarafından M.S. 915-921 yılları arasında Mimar Keşiş Manuel'e yaptırılmıştır. Kilise merkezi kubbeli, dört yapraklı yonca biçimli haç planında olup kırmızı kesme tüf taşlarıyla inşa edilmiştir.
Yapının dışındaki taş kabartmalarda İncil ve Tevrat'dan alınan dini konuların yanı sıra, dünyevi konular, saray hayatı, av sahneleri, insan ve hayvan figürleri tasvir edilmiştir. Bu kabartmalarda Orta Asya Türk sanatının yoğun etkilerini taşıyan 9. ve 10. yüzyıl Abbasi Sanatı'nın etkilerini görmek mümkün.
Kilise duvarlarının iç yüzeyleri günümüzde hemen hemen kaybolmaya yüz tutan dini konulu fresklerle bezenmiş. Bu duvar resimleri yöredeki en kapsamlı ve en erken tarihli örnekler olarak ayrı bir önem taşıyor.
Bu güzellikleri yaşamak için yapmanız gereken sadece Van'a gitmek ve Anadolu'nun içlerinde de bir adamız olduğuna gözlerinizle şahit olmak
FOTOĞRAFLAR / CİHAN