Yeni yılda elektrik fiyatı konutta yüzde 15, sanayide yüzde 10 oranında artacak. Bu artışla birlikte TRT'nin kazanacağı parada artacak. Devlet televizyonu halktan toplanan bu paraları nasıl harcıyacağı bilinmez ama Abartılı Yılbaşı programı bunun ilk işareti.
Sabah Yazarı Hacer Gemici 'Kabaran faturalar vatandaşı ve
üretim maliyeti artan sanayicinin canını sıksa da bu zammın herkesi üzmediği de bir gerçek.'diyerek TRT'nin kazanacağı parayı yazdı.
İşte Gemici'nin yazısının tamam
Tabii ki ilk sırada doğalgazla elektrik üreten ve neredeyse son iki yıldır 'zam' diye ağlayan otoprodüktörler geliyor. Bu kesimi biraz da olsa anlamak mümkün. Çünkü doğalgazın fiyatı beş yılda yüzde 60-70 artarken elektriğin fiyatı sabit tutulunca bu grup bir dönem yaşadığı
tatlı karlara
veda etmek zorunda kalmıştı. İkinc i sırada ise
elektrik üretimi ile yakından uzaktan ilgisi olmayan, sadece bizim gibi
tüketici olan TRT geliyor. Yani
Türkiye Radyo
Televizyon Kurumu. Kabaca bir hesapla TRT, sırf bu zam nedeniyle yıllık 25 milyon YTL artı bir gelire kavuşacak.
Tüketimden besleniyor
Nasıl mı?
Elektrikten halen yüzde 18'lik KDV'nin yanı sıra brüt hasılat üzerinden hesaplanan yüzde 2
TRT payı bulunuyor. Bizim tükettiğimiz elektrik üzerinden TRT de para kazanıyor. Daha önce bu oran yüzde 3.5 iken
Mart 2003'te yüzde 2'ye düşürüldü. Ama yüzde 2 deyip geçmemek lazım. Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'nin brüt hasılatına bakıldığında TRT'ye her yıl aktarılan ciddi bir kaynak söz konusu.
Örneğin TEDAŞ'ın (Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ) 2006 yılı sonunda toplam brüt hasılatı 13 milyar 818 YTL olarak açıklandı. Bunun yüzde 2'si 276 milyon YTL demek. 2006 yılında elektrik tüketirken 276 milyon YTL'yi de TRT'ye aktarmış olduk.
Bu yıl Türkiye'nin elektrik
tüketimi yüzde 8 arttı. Elektriğin fiyatı yıl içinde değişmediği için 2007 sonunda TEDAŞ'ın 15 milyar YTL'lik bir hasılata ulaşması bekleniyor. Bu da yıl sonunda TRT'nin 300 milyon YTL'ye yakın bir pay alacağına işaret.
Tarkan'ın parası hazır
Gelelim son zamma. 1 Ocak itibarıyla konutlara yüzde 15, sanayiye yüzde 10 olarak gelecek olan zammın TEDAŞ'ın brüt
satış gelirlerine etkisi ortalama yüzde 10'u bulacak. Özetle 2008'de tüketim artışı ve olası diğer zamları bir kenara bırakırsak bugünkü rakamlarla 15 milyar YTL'lik hasılat 16.5 milyara, TRT'nin aldığı pay da 325-330 milyon YTL'lere ulaşacak. Zamla birlikte TRT'nin aldığı para 25-30 milyon YTL artmış olacak.
Mutlaka duymuşsunuzdur, bu yıl TRT yeni yıla Tarkan'ın şarkıları ile giriyor. Bunun için Tarkan'a 750 bin dolar verileceği yazıldı, çizildi. Doğru mu, yanlış mı bilinmez ama Tarkan'ın parasının şimdiden bizden çıkacağı ortada. Bu durumda bize de yeni yılda, Tarkan'ın çıkış parçası olarak lanse edilen 'Vay anam vay'a eşlik etmek düşüyor...
Hacer Gemici-SABAH