Cumhurun 89 yıl önce kazandığı büyük
zafer,
Genelkurmay Karargâhı'nda ilk defa
cumhurbaşkanının ev sahipliğinde kutlandı.
Türkiye dün
demokratikleşme açısından tarihi bir gün yaşadı. Genelkurmay Karargâhı'ndaki 30
Ağustos kutlamalarında Cumhurbaşkanı Gül “Başkomutan” sıfatıyla
tebrikleri kabul etti.
Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül,
30 Ağustos Zafer
Bayramı ve Türk Silahlı
Kuvvetleri Günü dolayısıyla Genelkurmay Karargâhı'nda düzenlenen törende tebrikleri tek başına kabul ederek, “Başkomutan” sıfatıyla kutlamaları kabul eden ilk cumhurbaşkanı oldu.
Zafer Bayramı kutlamalarının ilk adresi her zaman olduğu gibi
Anıtkabir'di.
Genelkurmay Başkanı ve
kuvvet komutanları Aslanlı Yol'dan ilerleyerek Atatürk'ün huzuruna çıktı.
Atatürk'ün mozolesine
çelenk bırakan Genelkurmay Başkanı
Necdet Özel Anıtkabir
Şeref Defteri'ni imzaladı. Özel, ardından töreni takip eden gazetecilerin bayramını kutladıktan sonra Anıtkabir'den ayrılarak Genelkurmay Karargâhı'na geçti.
TARİHE GEÇTİ
Karargâh'ta ise bu kez farklı bir tablo vardı. Şeref Salonu'ndaki tebrik törenlerinde Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları kutlamaları kabul ediyordu. Bu kez bizzat yeni Genelkurmay Başkanı
Org. Özel'in teklifi üzerine yapılan değişiklikle Cumhurbaşkanı Gül, tebrikleri tek başına kabul etti. “Başkomutan” sıfatıyla kutlamaları kabul eden ilk cumhurbaşkanı olan Gül, tarihe geçti.
Tek başına ayakta duran Gül, Şeref Salonu'nunda sırasıyla
Meclis Başkanı,
Başbakan, muhalefet
parti liderleri,
yüksek yargı başkanlarıyla tokalaştı. Ardından da askeri yetkililer sırayla gelerek Cumhurbaşkanı Gül'ü tebrik etti. Şeref Salonu'nda, önceki yıllarda düzenlenen tebrik törenlerinde Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları kutlamaları kabul ediyordu. Cumhurbaşkanı Gül, ilk kez gerçekleşen
uygulamaya ilişkin olarak, “Bu 30 Ağustos'ta başkomutan olarak bütün kutlamaları ben kabul edeceğim. Genelkurmay Başkanımız, Başbakanımız Milli
Güvenlik Kurulu'ndan önce yaptığımız bir konuşmada Genelkurmay Başkanı'nın getirdiği bir düşünceydi. Biz de çok doğru bulduk. Uygulama bundan sonra böyle olacaktır” demişti.
SİVİL ADIMLAR
Son dönemde asker-
sivil ilişkilerinde art arda birçok değişim yaşanmıştı. YAŞ ve MGK'da oturma düzeninde değişiklik olmuştu. En son Genelkurmay Başkanlığı'nın
internet sitesi yenilenmiş, “e-
muhtıra” siteden kaldırılmıştı.
Cumhurbaşkanlığı forsu konuldu
Cumhurbaşkanı Gül,Genelkurmay Karargahı Şeref Salonu'nda kutlamaları kabul ederkeniki yanında Türk bayrakları yer aldı. Bayraklardan birinde Cumhurbaşkanlığı forsu bulunduğu görüldü. TöreneTBMM BaşkanıCemil Çiçek, Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı
Orgeneral Necdet Özel,
CHP Genel Başkanı
Kemal Kılıçdaroğlu, yüksek yargı organlarınınbaşkanları,
Bakanlar Kurulu üyeleri,kuvvet komutanları, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen,
Başbakanlık Müsteşarı
Efkan Ala,
Ankara Valisi Alaaddin
Yüksel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı
Melih Gökçek, konfederasyon,
sendika ve çeşitli sivil
toplum kuruluşlarının temsilcileri,
Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal
Öztürk,
Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Kara
kaya, orgeneraller, oramiraller ve
Türk Silahlı Kuvvetleri'nindiğer mensupları, bürokratlar ve yabancıa skeri ataşeler ile diğer bazı kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
27 MAYIS TASFiYE EDiLiYOR
"Eski milletvekili Aydın
Menderes, son dönemde asker-sivil ilişkilerinde art arda yaşanan değişimler için “Türkiye demokratikleşme yönünde 60 yıllık gecikmesini telafi ediyor” değerlendirmesinde bulundu"
27
Mayıs ihtilâlinin ardından idam edilen Başvekil
Adnan Menderes'in oğlu,
İstanbul eski
Milletvekili Aydın Menderes,
30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama törenlerinde yaşanan değişimi ve 27
Nisan bildirisinin Genelkurmay'ın sitesinden kaldırılmasını BUGÜN'e değerlendirdi. Menderes, “Bugün çok mutluyum,
27 Mayıs tasfiye oluyor. Böylece Türkiye demokratikleşme yönünde 60 yıllık gecikmesini telafi ediyor. İşte milli bayram da aynı güne rastladı.
Müslüman Müslümanlığını, laikler laikliklerini yaşıyorlar. Burada laiklikten kastım bir hayat tarzıdır. Türkiye, modernleşme yolunda ilerliyor. Bunun devam edeceğini zannediyorum” dedi.
VESAYET REJİMİ BİTİYOR
27 Mayıs'ın tasfiye sürecinin
27 Nisan 2007'de başladığını anlatan Menderes, “Bugün Cumhurbaşkanı Gül'ün kutlamaları başkomutan olarak kabul etmesi ve Genelkurmay Başkanı'nın onun yanında durması söz konusu ettiğimiz sürecin simgesel ifadesidir. Aslında söz konusu ettiğimiz süreç 27 Nisan 2007'de başladı ve bu bağlamda birçok olayı yaşadık. Bu yaşanmış olayları Türkiye'de hiç kimseyi incitmemek için tekrarlamak istemem” görüşünü dile getirdi.
Gül'ün “başkomutan” olarak tebrikleri kabul etmesinin simgesel değerine dikkat çeken Menderes, “Bunun anlamı, Türkiye'nin giderek asker-sivil ihtilafını artık ortadan kaldıracağı, bugüne kadar kimin nereye bağlı olmasına kadar yapılan tartışmaların makul bir çözüme bağlanacağıdır. Vesayet rejimi bitmektedir. Ancak, bu süreç hassas bir süreçtir, devlete, hükümete, devletin bütün kurumlarına büyük bir dikkat gerekmektedir. Şahsen Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımıza ve bütün AK Partililer'e şükranlarımı ifade etmek isterim” dedi.
27 Nisan e-bildirisinin Genelkurmay'ın sitesinden kaldırılmasına ilişkin görüşlerini ise Menderes, “27 Nisan'da Türkiye'de ilk defa bir
askeri müdahale teşebbüsü geri döndürtülmüştür. Önemli olan odur.
İnternet sitesinde kalması veya çıkartılması bunlar yaşanan muazzam değişimin simgesel yönleridir. Asıl önemli olan 27 Nisan günü sivil
iktidar taş gibi, kaya gibi yerinde durmuştur. Bir müdahale olmamış, anayasa değiştirilmiş,
milli irade 14 Mayıs 1950'den sonra ikinci defa bu kadar güçlü bir şekilde Sayın Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesiyle tecelli etmiştir” diyerek açıkladı.
ÇİFTE BAYRAM YAŞIYORUZ
Menderes, Türkiye'nin demokratikleşme yönünde yaşadığı dönüşüm sürecine işaret ederek, “Arap baharı önce 27 Nisan 2007'de Türkiye'de başladı. Türkiye kendi demokratikleşmesinin önünü açmasa Ortadoğu'nun hiçbir ülkesine demokrasinin adının bile uğraması söz konusu olmazdı. Türkiye, kendini ve bölgesini değiştiriyor. Tarihi bir öncülük rolünü üstleniyor. Gurur duyacağımız bir bayram yaşıyoruz hem de çifte bayram” diye konuştu.
TSK DEMOKRASiNiN YOLUNU AÇTI
Teklifin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'dengelmesinidedeğerlendiren Menderes şunları söyledi: “TSK Batılılaşma ve modernleşme yolunda 2.Mahmut'tan itibaren üstlendiği tarihi görevi yerine getirmektedir. Kendilerini en içten duygularla kutluyorum.TSK olgunluk göstermiş ve demokrasinin yolunu açmıştır. Çok geniş bir coğrafyaya aydınlık bir ışık getirecek bir süreci engellememek suretiyle büyük bir görev yapmıştır. Sislerin, dumanların, acıların,gökekinin biçildiği gibi artık arkada kalacağınainanıyorum. Bu gelişmelerin şehit Başvekil Adnan Menderes, Fatin
Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın idamlarının 50.yılına tevafuk etmesi de Allah'ın bize büyük bir işaretidir.”