Taraf, Türkiye’nin, son dönemde gündeminden düşmeyen Suriye’ye yönelik gerçekleştirildiği iddia edilen silah sevkiyatı ile ilgili MİT’in, bu sevkiyatı MGK kararları doğrultusunda gerçekleştirdiği iddiası yazdı. Bu iddiaya göre silahların bedeli örtülü ödenekten karşılanırken, Suriye’den Türkiye’ye düşen bazı bombaların menşeide Konya.
Taraf Gazetesi'nde yer alan gündeme bomba gibi düşen iddiaya göre 'silah sevkiyatının' perde arkası şöyle:
KARAR MGK’DA ALINDI
Gazetenin haberine göre, Türk istihbarat teşkilatının koordinatörlüğünde yürütüldüğü iddia edilen 'silah sevkiyatı', MİT’in veya Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kararı ile gerçekleştirilmiyor. Konu tüm yönleriyle Milli Güvenlik Kurlulu’nda (MGK) ele alındı. Böylece güvenlik birimleri arasında “malum sevkiyat” adı verilen 'silah sevkiyatının' tamamı devletin en üst birimlerinde alınan kararlar doğrulusunda gerçekleştiriliyor.
BAŞKA ÜLKELER
Suriye’deki muhaliflere silah yardımı yapılmasını öngören karar sadece Türkiye’de alınmadı. Suudi Arabistan, Irak, İran, İsrail ve Ürdün başta olmak üzere bir çok ülke Suriye’de muhaliflere yardımlarda bulunuyor. Örneğin, Suriye’ye komşu bir ülkede, yaralı muhalifler için özel bir hastane ve bu hastanelere kısa sürede ulaşmayı sağlayan yollar yapıldı. Türkiye de Suriye’deki çatışmalarda yaralanan muhaliflere tedavi konusunda yardımda bulundu.
SİLAHLARIN KAYNAĞI
Suriye’ye yönelik yapılan 'silah sevkiyatlarının' nasıl temin edildiği de bugüne kadar tartışma konusu oldu. Silahların büyük kısmı Konya ve çevresindeki atölyelerde üretiliyor. Ve silahların alımı, örtülü ödenekten sağlanan kaynaklarla karşılanıyor. MİT’in de bu konuda bütçesi var. Ancak, Türkiye’nin uluslararası arena da zor durumda kalmaması için, silah alımlarında daha çok örtülü ödenek kullanılıyor. Bu çerçevede son yıllarda örtülü ödenek kullanımının rekor düzeye çıkmasında silah alımları etkili oldu. Geçen yıl Kasım ayı itibariyle örtülü ödenek harcaması 1.2 milyar liraya ulaşmıştı. Bir önceki yıl ise bu rakam 1 milyar düzeyinde gerçekleşmişti. Aralık sonu itibariyle örtülü ödenek tutarının 1.5 milyar lira düzeyinde olacağı tahmin ediliyor.
KİM İHBAR EDİYOR?
Taraf’ın hükümet üyelerinden edindiği bilgiye göre, TIR’ların arka arkaya yakalanmasıyla ilgili de istihbarat birimleri hükümete ayrıntılı rapor sundu. Buna göre, silahların ihbarı Türkiye’yi zor durumda bırakmak isteyen Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine mensup ajanlar ile ajanların Türkiye’de işbirliği yaptığı kişiler tarafından gerçekleştiriliyor. Rapordaki bilgilere göre otobüste yakalanan silahlarla ilgili, “Suriye’de bilinçli olarak teslim alınmıyor. Ve silahlar geri Türkiye’ye gönderiliyor. Bu esnada da otobüs ihbar ediliyor” tespiti yapıldı.
AKÇAKALE BOMBASI
Öte yandan, Suriye’deki çatışmaların şiddetlendiği dönemde, Akçakale’ye düşerek 5 kişinin ölümüne yol açan top mermisiyle ilgili yapılan teknik araştırma tamamlandı. Yapılan araştırma sonucunda top mermisinin Konya’da atölyelerde üretilen mermilerle aynı olduğu görüldü. Bu tespitten sonra inceleme derinleştirildi.