Taraf'tan Erdoğan'ı çok zora sokacak bir haber daha

301 işçinin katledilmesinin ardından işçilerin sorunlarına çözüm için Meclis’e gelen torba yasa komisyondan geçti. 60 maddeyle başlayan yasa yandaşlar için eklenenlerle 160 madeye ulaştı

Taraf'tan Erdoğan'ı çok zora sokacak bir haber daha

301 işçinin hayatını kaybettiği Soma faciasının ardından madenciler ve taşeron işçiler için hazırlandığı söylenen torba yasa TBMM Genel Kurulu’na sevk edildi. Meclise 60 madde olarak gönderilen paket, yandaşlar için yapılan eklemelerle  150 maddeyi geçerken,  komisyondaki görüşmeler bütçe görüşmelerinden da uzun oldu ve  38 gün sürdü. Madenciler için hazırlanan torbaya yapılan düzenlemelerle hükümete yakın kişi ve gruplar için yeni avantajlar sağlayacak maddeler eklendi.

BU SOMA İÇİN
MADENDE ÇALIŞANA ASGARİ 2268 TL
Linyit ve taşkömürü çıkarılan işyerlerinde yer altında çalışan işçiler için ödenecek maaş brüt 2.268 TL’den
az olamayacak. Yeraltında çalışma sürelerine
ilişkin sınırlamada ise geri adım atıldı.
Madenciler ve taşeron
işçilere yönelik bazı düzenlemeler de şöyle:
» Soma’daki maden faciasında ölenlerin yakınlarından bir
kişi kamuda
istihdam edilecek.
» Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden sigortalıların, SGK’ya olan her türlü borçları silinecek.
» Yer altı maden işçilerinin yıllık ücretli izinleri 4’er
gün artırılacak.
» Taşerona verilecek işler Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek.
» Taşeron işçilere, taşeron işveren değişse dahi, aynı işyerinde çalıştığı süre gözetilerek yıllık izin kullanma hakkı tanınacak.
» Kamuda çalışan taşeron işçi, taşeron işveren değişse dahi, aynı kamu kurumunda çalıştığı süre dikkate alınarak kıdem tazminatı alabilecek.

BU YANDAŞ İÇİN

ALBAYRAKLAR’A ÖZELLEŞTİRME GÜZELLİĞİ
Torba tasarıda 85. maddeyle; özelleştirmelerde, devir işlemlerinin üzerinden 5 yıl geçtikten sonra yargı kararı dahi çıkmış olsa işlem yapılamıyor. Yasayla, defalarca mahkeme kararı olmasına rağmen özelleştirilen SEKA’nın hükümete yakın Yeni Şafak Gazetesi’nin sahibi Albayraklar’da kalması sağlanıyor.

BELEDİYE TAŞINMAZLARI TÜRGEV’E

Torba yasanın tartışmalı maddelerinden biri de “TÜRGEV” düzenlemesi olarak bilinen madde. Düzenleme ile belediyelerin elindeki mallar, binalar, tabiat ve kültür varlıkları doğrudan doğruya herhangi bir vakfa, derneğe, örneğin TÜRGEV’e hem de bedelsiz olarak verilebilecek.

Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu TÜRGEV’e veya benzer vakıflara bundan böyle taşınmazların devrinin önünü açmak için tasarıya eklendiğini savunan muhalefet milletvekillerinin, düzenlemenin tasarıdan çıkarılmasına yönelik çabaları sonuç vermedi.

Kabul edilen maddeyle göre, büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ile nüfusu 10 bini geçen belediyeler, meclis kararıyla; turizm, sağlık, sanayi ve ticaret yatırımlarının ve eğitim kurumlarının su, kanalizasyon, doğalgaz, yol ve aydınlatma gibi altyapı çalışmalarını ücretsiz olarak yapabilecek. Sağlık, eğitim, sosyal hizmet ve turizmi geliştirecek projelere İçişleri Bakanlığı’nın onayı ile ücretsiz veya düşük bir bedelle taşınmaz tahsis edebilecek.

ZARRAB’A TEDBİR YOK

Torba yasa ile yargı sistemini etkileyecek çok önemli bir düzenleme de yapıldı. Yasa, soruşturma veya kovuşturma konusu suçun işlendiğine dair, “somut delillere dayanan kuvvetli suç şüphesi bulunan” hallerde, taşınmazlara, banka veya diğer kurumlardaki her türlü hesaba, kıymetli evraklara, şirketteki ortaklık paylarına, diğer mal varlıkları gibi taşınmaz, hak ve alacaklarına el konulmasına kısıtlama getirdi. Düzenlemeden sonra, artık el koyma kararı alınabilmesi için ilgilisine göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Sermaye Piyasası Kurulu, Mali Suçları Araştırma Kurulu, Hazine Müsteşarlığı gibi kurumlardan, söz konusu malın suçtan elde edildiğine dair “rapor” alınması gerekiyor. Madde, hırsızlık, dolandırıcılık, yağma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, rüşvet, irtikâp gibi 17 Aralık soruşturmasında adı sıkça duyulan suç çeşitlerini de kapsıyor.

Düzenleme, 17 ve 25 Aralık soruşturmalarından sonra gündemde geniş yer tutan “tedbir” kararlarını akıllara getiriyor. Çünkü yasa, 17 Aralık operasyonundan önce yasalaşmış ve TBMM’den geçmiş olsa, soruşturmanın bir numaralı şüphelilerinden Reza Zarrab gibi birçok sanığın mal varlıklarına el konulamayacaktı. Savcı öncelikle, MASAK’tan rapor isteyecekti.

HAVUZUN PARASI YÜZDE 3’LE SIFIRLANACAK

Sabah ve atv için oluşturulan 630 milyon dolarlık havuza katkı sağlayan patronlar, TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) gündeminde bulunan af yasasından yararlanacaklar. Buna göre, havuza aktardıkları kaynakları muhasebeleş-tirmede sıkıntı yaşayan patronlar, sözkonusu havuz paralarını yüzde 3 vergi ödeyerek kayıt altına alacaklar. Böylece havuza aktarılan kaynaklar da vergi konusu olmaktan kurtulmuş olacak.

Düzenlemeden, 630 milyon dolarlık Sabah ve atv havuzuna kaynak aktaran Mehmet Cengiz ve hükümete yakın diğer işadamları da yararlanacak. 30 Mart yerel seçimleri öncesinde yayınlanan ses kaydından Mehmet Cengiz, 100 milyon dolarlık destek için, 10 milyon dolarlık vergi ödemek zorunda kalacağını öne sürmüştü. Yeni düzenleme ile, bu tür muvazaalı kaynak aktarımlarında, yüzde 3 vergi ile kasalar sıfırlanacak.

Af yasası ile bu riskin önüne geçilmiş olacak. İleride bir inceleme yapılsa da, havuz patronların vergi cezası ile karşı karşıya kalmayacak.

MERALAR DA İNŞAATA AÇILIYOR

Ekolojik denge açısından önemli olan meralar da yapılaşmaya açıldı. Verilen önergeye göre 14.8 milyon hektar büyüklüğündeki meralarda, alternatif olmaması durumunda kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri yapılabilecek. TARAF
<< Önceki Haber Taraf'tan Erdoğan'ı çok zora sokacak bir haber daha Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER