Taraf yine bombayı patlattı

Saray’da kurulan 13 kişilik “Gölge Hükümet”, gizli kararnameyle göreve başladı. Başbakanlığa ait olan yatırımlara nihai onay yetkisi, Saray’da kurulan “Yatırımları İzleme Dairesi”ne verildi.

Taraf yine bombayı patlattı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ilk by-pass’ı yatırımlar konusunda yaptı. Taraf'ın haberine göre, daha önceden Başbakanlık’ta toplanan, yatırımlardaki nihai onay yetkisi, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulan Yatırımları İzleme Dairesi’ne verildi. Cumhuriyet tarihinde ilk kez yatırımlarla ilgili onayları köşk vermeye başladı. Sistem hizmete girdi. Kamu kurumları tarafından Başbakanlık’a gönderilen izin ve yetki taleplerinin bir örneği saraya çıkıyor. Saraya çıkma işlemi de Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık arasında oluşturulan paralel sistem ile gerçekleştiriliyor. Yatırımlardaki yeni sistem şöyle:

SARAY’IN YOLU GÖSTERİLDİ

Saray’da kurulan 13 kişilik “Gölge Hükümet”, gizli kararnameyle göreve başladı. Başbakanlığa ait olan yatırımlara nihai onay yetkisi, Saray’da kurulan “Yatırımları İzleme Dairesi”ne verildi.

Yatırımlardaki yeni dönem, Başbakanlık’tan işadamlarına gelen telefon ile gün yüzüne çıktı. Başbakanlık personeli, Türkiye’nin çeşitli illerindeki yatırımlarına Başbakanlık’tan onay çıkmasına bekleyen işadamlarına, “Yatırımlardaki son kararı Cumhurbaşkanlığı veriyor. Dolaysıyla sizin dosyanıza henüz Cumhurbaşkanlığından onay çıkmadı” karşılığı verdi. Bu sözler, işadamları tarafından yatırımların yeni adresinin köşk olduğu şeklinde yorumlandı.

ÇALIŞMAYA BAŞLADI BİLE

Taraf’ın iş adamlarından ve Başbakanlık kaynaklarında edindiği bilgiye göre, Yatırımları İzleme Dairesi, aktif olarak çalışmaya başladı. Başbakanlık bünyesinde oluşturulan yatırımlar birimi ile Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulan yatırımlar dairesi arasında, paralel bir sistem kuruldu. Buna göre, Başbakanlık’a gelen yatırımlarla ilgili her türlü talep dosyasının bir örneği “paralel sistem” aracılığı ile Cumhurbaşkanlığına gönderiliyor. Saray da gerekli incelemeleri yaptıktan sonra, onay veya ret kararı vererek dosyayı Başbakanlık’a gönderiyor. Böylece, yatırımlarla ilgili nihai karar Erdoğan tarafından veriliyor.

GAYRİRESMİ ÇALIŞIYOR

Kulislerde Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulan Yatırımları İzleme Dairesi’nin başında, Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım’ın olduğu konuşuluyor. Anayasa ve yasalara göre, sarayın “yatırımlar konusunda” bir yetkisi bulunmuyor. Bu nedenle, sistemin gayri resmi olarak veya örtülü olarak hayata geçirildiği öne sürüldü. Ancak, seçimler sonrasında yapılacak Anayasa değişikliği ile sarayın yatırımlar konusundaki yetkilerinin arttırılması öngörülüyor. Sistemin Anayasa değişikliği ile daha kapsamlı hale getirilmesi ve sarayın yatırımlar konusunda daha aktif olması planlanıyor.

SARAY’A GÖLGE KABİNE

Başkanlık sistemini fiilen oturtmaya çalışan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Taraf’ın daha önce gündeme getirdiği “saray kabinesi” için ilk adımı attı. Erdoğan önceki gün imzaladığı “Cumhurbaşkanlığı kararnamesi” ile Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısında değişiklik yaptı. Bu kararname ile Cumhurbaşkanlığı’ndaki mevcut 4 başkanlık sayısı, 13’e çıkarıldı. Kararname gizli olduğu için, Resmi Gazete’de yayınlanmadı. Cumhurbaşkanlığı’nın eski yapısında 4 başkanlık vardı. Bunlar, İdari ve Mali İşler, Kurumsal İletişim, Bilişim Teknolojileri ve İnsan Kaynakları başkanlıklarıydı. Bunlara sekiz başkanlık daha eklendi. Alınan bilgiye göre, yeni başkanlıklar ve görev alanları şöyle olacak: İç Güvenlik Başkanlığı: Ana görev alanı paralel yapıyla mücadele ile çözüm sürecini izlemek olacak.

Dış İlişkiler Başkanlığı: Türkiye’nin dış politikasını izlemekle görevli olacak. Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın’a bağlı olarak çalışacak.
Ekonomi Başkanlığı: Ekonominin durumunu izleyerek, ilgili genel sekreter yardımcısı ile Cumhurbaşkanı için raporlar hazırlayacak.
Savunma Başkanlığı: Türkiye’nin savunması, savunma ihaleleri, askeri konulardan sorumlu başkanlık olacak.

Enerji Başkanlığı: Petrol ve doğalgaz boru hatları, bunların siyasi yönleri konusunda çalışacak. Ayrıca yeraltı madenciliği ve alternatif enerji konuları da bu başkanlığın görev alanında olacak. Sosyal İşler Başkanlığı: Halkla ilişkiler alanında görev yapacak. Halkın, Cumhurbaşkanı’na erişiminde aracı olacak.

Yatırım İzleme Başkanlığı: Büyük yatırımların izlenmesinden sorumlu olacak. Özelikle yol, köprü, havaalanı gibi Türkiye’nin büyük yatırımlarını izleyecek. Cumhurbaşkanı’na rapor verecek.

İletişim Merkezi Başkanlığı: Basınla ilişkilerden sorumlu olacak.

HÜSEYİN ÖZAY- TARAF
<< Önceki Haber Taraf yine bombayı patlattı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER