Operasyonda, vatandaşlardan
tapu işlemleri için 100 YTL rüşvet aldıkları gizli
kamerayla saptanan 3'ü tapu müdürü, 5'i de müdür yardımcısı olmak üzere toplam 16 kişiyi gözaltına aldı
Ankara'nın
Keçiören ilçesindeki tapu müdürlüğünde gerçekleştirilen resmi işlemler karşılığında rüşvet alındığı iddiasıyla başlatılan
operasyonda 3'ü tapu müdürü, 5'i müdür yardımcısı, 8 memur olmak üzere 16 kişi gözaltına alındı. Zanlıların, vatandaştan yapılan işlemlere karşı rüşvet aldıkları da gizli kamera kayıtlarıyla saptandı.
Kod adı: Parsel
Geçen yılın başlarında Keçiören
Tapu Müdürlüğü'nde resmi işlem yaptıran bir vatandaşın şikâyeti üzerine
Ankara Emniyeti Kaçakçılık ve
Organize Suçlarla Mücadele Şubesi (KOM) ekipleri, "Parsel" kod adı verilen operasyon için düğmeye bastı.
Ankara
Cumhuriyet Başsavcılığı'nca verilen kararlar sonrasında yapılan dinlemelerde tapu müdürlüğünde görevli müdür, müdür yardımcıları ve memurların "alenen" rüşvet aldıkları tespit edildi.
8 ay süren
teknik takipler sırasında polis, daha önce Edirne'de yapılan gümrük operasyonundaki kameralı takip çalışmalarının benzerini uyguladı.
Polis, tapu müdürlüğüne yerleştirdiği gizli kameralar ile görevlilerin vatandaştan nasıl rüşvet aldığını belgeledi. Zanlıların, tapu işlemleri karşılığında 20-100 YTL rüşvet aldığı saptandı. Tapu görevlilerinin alım satım yapan vatandaşlar ve emlakçıların yanı sıra müteahhitlerden de rüşvet aldığı anlaşıldı.
İşlemler durduruldu
Dün sabah başlatılan operasyonun ardından yapılan gözaltıların ardından tapu dairesinde çok az sayıda
personel kalınca işlemlerde aksama yaşandı. Bunun üzerine işlemler durdurulurken, Keçiören sınırlarına giren semtlerdeki tapu işlemleri askıya alındı.
Operasyon öncesinde
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü müfettişlerinin de iddialarla ilgili inceleme yaparak sonuçları savcılığa gönderdiği öğrenildi. Polis, müdürlükte kullanılan bazı bilgisayarlar ile işlem yapılan evraka da el koydu.
Gözaltına alınan
Gölbaşı Tapu Müdürü A.Ö. ile
Çankaya Tapu Müdürü A.Ş.'nin daha önce Keçiören Tapu Müdürü olarak görev yaptığı öğrenildi. Bir süredir Keçiören Tapu Müdürü olan Ö.G.'nin de organizasyonun içinde olduğu saptandı.
Mal varlıkları inceleniyor
Zanlıların kurdukları sistemle yıllardır milyonlarca YTL'lik rüşvet çarkını işlettikleri anlaşıldı. Zanlılardan bazılarının rüşvetten elde ettikleri paralarla mal varlığı sahibi olduğu, bazılarının da resmi eşlerinin dışında bazı kadınlarla birlikte yaşadıkları belirlendi. Polis, zanlıların mal varlıklarını da incelemeye aldı. Zanlı tapu görevlilerin mal varlıklarının tespiti için tapu müdürlüklerine gizli yazılar gönderildi. Operasyon kapsamında polisin, rüşvet verdikleri tespit edilen vatandaşların da bilgisine başvuracağı kaydedildi.