Bu adım, 14 Aralık medyaya darbe operasyonunu akla getirdi. Çünkü Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca, Tahşiyeciler gerekçe gösterilerek gözaltına alınmıştı. Haber ve filmden hareketle Hocaefendi ile bazı polis müdürlerinin de suçlandığı operasyonun nasıl başladığını Bülent Arınç, “Onlara, şikâyetiniz var mı diye soruldu.” sözüyle açıklamıştı. Şimdi aynı şikayet hükümetin 17 Aralık sürecinde terfi ettirdiği Uçar ve Böğürcü için var. Uçar, 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasını kapatıp, polislere ‘darbeye teşebbüs’ suçlaması yapan savcı.
14 Aralık özgür medyaya darbe operasyonunun yankıları devam ediyor. El-Kaide' class='textetiket' title='El Kaide haberleri'>El Kaide bağlantılı Tahşiye örgütüne 2010’da Emniyet Genel Müdürü’nün onayıyla yapılan operasyon yüzünden 4 yıl sonra soruşturma açılmıştı. O dönem tutuklananların şikayeti soruşturmaya dayanak yapılmıştı. Haber, köşe yazısı ve dizi senaryosu gerekçe gösterilerek gazeteciler, senaristler ve oyuncular gözaltına alınmıştı. Bu isimler Tahşiye örgütüne kumpas kurmakla suçlanmıştı. Konuyla ilgili geçen hafta çok önemli bir gelişme yaşandı. Yolsuzlukla mücadele eden polislere yönelik başlattığı soruşturmayla dikkat çeken Savcı İsmail Uçar, 2010’da talimatını verdiği Tahşiye operasyonu sebebiyle yargıya şikayet edildi. Dönemin Aksaray İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü için de suç duyurusunda bulunuldu. Ancak bu defa süreç medyaya darbe operasyonundaki gibi işlemedi. 14 Aralık’ta hukuksuz biçimde gözaltına alınan isimlere yapılanın aksine adı geçen savcı ve emniyet müdürü için herhangi bir işlem başlatılmadı.
Tahşiye lideri olmakla suçlanan Mehmet Doğan, 14 Aralık’tan sonra hükümet medyasında öne çıkarıldı. Tahşiye operasyonu talimatını veren İsmail Uçar da, yolsuzluk dosyasını kapattıktan sonra İstanbul Başsavcı Vekilliği’ne atandı. Halis Böğürcü ise Diyarbakır Emniyet Müdürü oldu.
Yargıdaki hukuksuzluğu gözler önüne seren gelişme geçtiğimiz cuma günü Aksaray’da yaşandı. Tahşiye operasyonu kapsamında tutuklanan Ali Zeki Kaya, dönemin Aksaray Cumhuriyet Savcısı İsmail Uçar (İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili) ile dönemin İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü (Diyarbakır Emniyet Müdürü) hakkında suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet savcılığına yapılan başvuruda 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasını kapatan İsmail Uçar, Tahşiye operasyonunda talimat veren isimlerden biri olarak şikayete konu edildi. Savcı Uçar’ın 2010’da Aksaray’da verdiği operasyon talimatının ise Halis Böğürcü tarafından işleme konulduğu belirtildi. Aksaray’daki Tahşiye operasyonu sonrasında da terör örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle 22 kişi gözaltına alınmış, iki kişi tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.
Savcı ve Emniyet Müdürü’nden şikayetçi olan Ali Zeki Kaya, yaptığı açıklamada, El Kaide üyesi olmak, silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek suçlamasıyla tutuklandığını anlattı. 5 ay cezaevinde kaldıklarını kaydetti ve şunları söyledi: “Bizler 23 Eylül 2014’te beraat ettik. Dönemin savcısı İsmail Uçar, Hakim Hülya Ünüvar, Emniyet Müdürü Halis Böğürcü ile TEM ve İstihbarat müdürlerinin cezalandırılmasını istedik.”
Kaya’nın ihbarıyla ortaya çıkan bilgilere göre, Aksaray Cumhuriyet Savcılığı’na 2009’da Tahşiye örgütünün eylem hazırlığında olduğu yönünde bir ihbar geldi. Bu konuda çalışma yapması için o dönem Aksaray’da bulunan Savcı İsmail Uçar görevlendirildi. Uçar da Aksaray Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğü’ne harekete geçilmesi talimatını verdi. TEM ekipleri tarafından yapılan teknik ve fiziki çalışmada, şehirde 22 kişilik bir grubun El Kaide bağlantılı Tahşiye örgütü ile irtibatları tespit edildi. Uçar’ın incelemelerin ardından da operasyon için düğmeye basıldı. Belirlenen isimler gözaltına alındı. Yapılan aramalarda ise bir adet Glock marka tabanca, otomatik iki adet tüfek, bol miktarda örgütsel yayın, CD ve dokümanlar ele geçirildi. Zanlılar önce polis ardından Savcı Uçar tarafından sorgulandı. Uçar’ın tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk ettiği zanlılardan Ali Zeki Kaya ile Ahmet Doğan cezaevine gönderildi. 20 kişi serbest bırakıldı.
Medyaya darbe operasyonundaki suçlamaların merkezinde de El Kaide bağlantılı Tahşiyeciler grubuna yönelik 2010 yılında yapılan operasyon vardı. Bu operasyon öncesinde yazılan yazılar ve dizi senaryosu suç gibi sunularak hukuksuz süreç başlatıldı. Oysa Tahşiye örgütü MİT, Emniyet ve askeri istihbarat tarafından yakından takip ediliyordu. 7 Ocak 2010’da İstanbul Emniyet’i Muş merkezli olarak faaliyet gösteren El Kaide yanlısı Mehmet Doğan liderliğindeki Tahşiye örgütünün ülke genelinde 16 ilde yapılandığını tespit etti. Ardından operasyon talebinde bulunuldu. O dönemde Emniyet Genel Müdürü olan AKP Milletvekili Oğuz Kağan Köksal’ın oluruyla 22 Ocak 2010’da 16 ilde yapılan eşzamanlı operasyonda, 132 kişi gözaltına alındı. 38’i tutuklandı. Eylül 2010’daki ilk duruşmada 9 kişi tahliye oldu. Mehmet Doğan, Mustafa Kaplan ve Mehmet Nuri Turan ile geri kalan sanıklar da 1,5 yıl sonra cezaevinden çıktı.
Tahşiye örgütü davası, halen İstanbul Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor. Buna rağmen Mehmet Nuri Turan’ın şikayeti gerekçe gösterilerek 14 Aralık medyaya darbe soruşturması başlatıldı. İki makale ve bir senaryo suç unsuru sayılarak Dumanlı ve Karaca gözaltına alınıp haksız yere günlerce nezarette tutuldu. Karaca, STV’de yayınlanan bir dizinin senaryosunda ‘Tahşiye’ konusu işlendi diye tutuklandı. Yaklaşık 2,5 aydır tutukluluğu sürüyor.
ZAMAN