Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, son bir yılda 104 farklı ülkeye 417 ticaret ve yatırım heyeti düzenlediklerini belirtti. Meral, “Bu heyetlere 7 bin 500 Türk işadamı katıldı. 140 ülkeden 550 heyet 11 bin yabancı iş adamını da Türkiye’de misafir ettik. Türkiye’de siyasi gündem farklı olabilir. Ancak işadamları olarak biz işimize bakıyoruz. TUSKON, dünya ile Türkiye’nin işadamlarını buluşturmaya devam ediyor” dedi.
Kayseri’de düzenlenen Türkiye Latin Amerika Ticaret Köprüsü’nde konuşan Meral şöyle devam etti: “Buraya Arjantin, Şili, Peru, Kolombiya, Brezilya, Haiti, Jamaika, Meksika, Küba ve Ekvator’dan 80, Kayseri’den 250 iş insanı katıldı. TUSKON’u herkes Afrika başarıları ile biliyor. Ancak bu başarıya ikinci bir bölge olarak Latin Amerika’yı ekledik.”
HEDEF 20 MİLYAR DOLAR
Meral, 2006 yılından beri Latin Amerika bölgesine odaklandıklarını belirterek şöyle konuştu: “2006’da 2.7 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 3 kat artarak 8.1 milyar dolara ulaştı. Bu rakamı 20 milyar dolara çıkaracağımıza inanıyorum.”
Meral’in verdiği bilgiye göre Latin Amerika ve Karayipler bölgesi ile sadece ihracat değil ithalat da gelişiyor. Bölgedeki 10 ülkede toplam 490 milyon nüfus var ve bu ülkelerin GSMH’si 6 trilyon doları aşıyor. 1.8 milyar dolar dış ticaret hacmine sahipler.
ARJANTİN'DEN ÖZEL TEŞEKKÜR
Arjantin Büyükelçisi Juan Jose Arcuri TUSKON’un katkılarının kendilerine güç verdiğini belirterek, “TUSKON’a teşekkür ediyoruz. Modern Türkiye’yi bizim ülkemize yaklaştırmaya çalışanlara teşekkür ediyoruz. Tarihte sizi yanlış tanımış olabiliriz ama şimdi yeni yeni tanımaya başlıyoruz. Ticaret hacmi arttıkça bu tanışıklık daha da gelişecek” diye konuştu.
OKULLAR TİCARET LİMANI GİBİ
Rızanur Meral, Latin Amerika’daki Türk okullarının önemine de değinerek şunları söyledi: “Türkiye’nin yurtdışı yatırımları arasında eğitim yatırımları önemli bir yere sahip. Bu açıdan Türk girişimciler tarafından Latin Amerika bölgesinde eğitim sektöründe yatırımlar yapıldığını görmekten de büyük mutluluk duyuyorum. Bu eğitim kurumları ülkeler arasındaki kalıcı dostlukların insani değerler üzerinde yükselmesini sağlamanın yanı sıra Türk işadamlarının ticaret ve yatırım için bir ülkeye yerleşmelerinde de önemli bir katalizör işlevi görmektedir.”