Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın, yerel seçimlerin yapıldığı 30 Mart’ta yaşanan elektrik kesintilerine gerekçe olarak gösterdiği “Trafoya kedi girmiş” açıklamasının benzeri, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde RTÜK’te yaşandı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın adaylığının açıklandığı yayın ile bir mitinge ilişkin yayın sürelerini talep eden RTÜK üyelerine, programların RTÜK’ün kayıt sistemi tarafından kaydedilmediği yanıtı verildi. İlgili daire başkanı ise “TRT haberleri'>TRT’nin uydu linki düştü o yüzden kaydedemedik” savunmasını yaptı.
Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığının açıklandığı gün TRT’nin Erdoğan’a ayırdığı süre ile diğer adaylara ayrılan süreyi karşılaştırmak isteyen RTÜK üyeleri, TRT ile ilgili yayın bilgilerini istedi. Ancak İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı, tüm televizyon yayınlarını kayıt altına alan RTÜK’ün Skaas sisteminin, TRT’nin o anki yayınını kaydetmediği bilgisini verdi. Daire ayrıca yine Erdoğan’ın bir mitingiyle ilgili yayının da kaydedilemediğini açıkladı. Bunun üzerine başlatın soruşturmada Kurul’a bilgi veren İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Mahmut Kalkan, talep edilen saatlerde “TRT’nin uydu linkinin düştüğünü, bu sebeple yayınların kaydedilemediğini” savundu.
Yanıta tepki gösteren RTÜK Üyesi Ali Öztunç, “Yerel seçimlerde trafolara giren kedi, görevini sürdürüyor. Kedi bu defa TRT’nin uydusuna girdi. Israrlı taleplerimiz ve kamuounun baskısı üzerine başkanlık, daha önceki dilekçemizde yer alan talepleri görmezden gelemedi ve 3 kanalla ilgili raporları Üst Kurul’a sunmak zorunda kaldı. Önceki hafta, bu kanallarda ihlal olmadığı için rapor hazırlamadıklarını söyleyenler, bu hafta aynı kararlarla ilgili ihlal raporu sundular. Ancak, AKP kontenjanından seçilen üyelerin oylarıyla TRT’ye yaptırım uygulanamadı. Son kararı ise YSK verecek. YSK’nin adil ve tarafsız davranacağına inanıyorum. TRT maalesef toplumun tüm kesimlerinin yayın organı olmaktan çıktı.”
Bir diğer Üst Kurul üyesi Esat Çıplak da TRT’nin kamu yayıncısı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “O yüzden her vatandaşımıza saygılı davranmak, onların düşünce ve fikirlerine itibar etmek durumundadır. TRT, siyasi tavırlarla gündelik siyasi değerlendirmelerle yayın yapamaz. TRT, Türkiye’de milli kimliğin korunmasını birinci vazife olarak görmeli, siyasi kimliklerin hepsine eşit yaklaşmalı. Maalesef geldiğimiz noktada TRT bu ölçüyü kaçırdı, tek yanlı tek düşünceye yer verir hale geldi.”
Muhalif üyelerin itirazları sonucu geçtiğimiz hafta RTÜK'de TRT Türk, TRT Avaz ve TRT 6 ile ilgili ihlal raporları hazırlandı. Bu raporlar AKP’li üyelerin oylarıyla aklandı. Ancak raporlarla ilgili son kararı YSK verecek. “Kamu yayıncısı TRT, 76 milyonun vergisiyle ayakta kalan bir kuruluş, dolayısıyla daha ilkeli adaletli yayın yapmalı” diyen RTÜK Üyesi Süleyman Demirkan, TRT Türk ve TRT Haber kanallarının, Erdoğan’ın tüm mitinglerini dakika dakika ekrana taşıdığını, buna karşın diğer adaylara çok daha düşük süreler tanındığını ifade etti.
Öte yandan CHP genel başkan yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Veli Ağbaba ile Manisa Milletvekili Özgür Özel, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na verdikleri yasa teklifiyle vatandaşın cebinden TRT vergilerinin kesilmesini istedi.