CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Sena Kaleli, Bursa’da son günlerde yaşanan aşırı yağışların etkisiyle TOKİ konutlarının zemin katlarının su basarak gölete döndüğünü belirtti.
Kaleli, kentin kanayan yarası Doğanbey TOKİ’de bölge sakinlerinin yaşadığı yeni bir mağduriyeti daha gözler önüne serdi. Kaleli, son günlerde yaşanan aşırı yağışlardan en çok nasibini alan bölgelerden biri olan Doğanbey TOKİ’ye giderek, bölge sakinlerinin yaşadığı sıkıntıları yerinde inceledi.
ZEMİN KATLAR GÖLETE DÖNDÜ
TOKİ sakinlerinin sorunlarını dinleyen CHP’li Kaleli, son günlerde yaşanan aşırı yağışların etkisiyle, zemin katların su basarak, adeta birer gölet haline dönüştüğü konutların içindeki otopark bölgesine girdi.
Su dolu zemine inen Kaleli, TOKİ sakinlerinin yaşadığı zararların bir an önce giderilmesi noktasında yetkililere çağrıda bulundu.
BOĞULMA RİSKİ VAR
Doğanbey TOKİ’de yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için acilen önlem alınması gerektiğini ifade eden Sena Kaleli, “Doğanbey mağdurları yağıştan gördüğü zararları ve konutlarla alakalı yaşadıkları diğer sıkıntıları bizlerle paylaştı. Açıkçası burada yaşanan sorunlara her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor” dedi.
ELEKTRİK KONTAK YAPABİLİR
Son yağışların ardından TOKİ sakinlerinin yaşadıklarını da Kaleli şöyle aktardı: “Öyle bir duruma gelmiş ki evlerinin altı adeta balık tutulabilecek halde! Ayrıca, garajların durumu da iç açıcı değil. Her an elektrik düğmelerinden kontak yapabilir, çocuk boğulabilir. Gerekli önlemler bir an önce alınmalı” çağrısı yaptı.
21 BİN VATANDAŞ TOKİ'YE DAVA AÇTI
Bursa’daki kentsel dönüşüm projesinin skandala dönüşmesine şehir plancıları ve mimarlar tepki göstermişti. 4 bin kişinin mağdur edildiği Doğanbey konutlarındaki vatandaşların TOKİ’ye karşı bin 500 dava açtığı ortaya çıkmıştı. Türkiye genelinde TOKİ’ye karşı açılan dava sayısı ise 21 bin 127.
'TOKİ SORUMLULUKTAN KAÇAMAZ'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İstanbul’da yaşanan asansör kazası ve iş kazalarıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Çelik “İş Sağlığı ve Güvenlik Sözleşmesi yapma zorunluluğu bulunan 680 bin çok tehlikeli iş yerlerinden 180 bini sözleşme yapmış, 500 bini yapmamış. Bunlar, tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri” diyerek tehlikeye işaret etti.
İNSANLARI?KÖLELEŞTİREREK...
Çelik, maliyet zorlaması olduğunu belirterek, “Siz işi daha ucuza yaptırmak için insanları köleleştirerek bir uygulama içine girerseniz bu anlayış ister istemez güvenliği ikinci derecede bırakmaktadır" dedi. Bir yer, eğer tümden anahtar teslim, bir başkasına inşa için verilmişse sorumlu olan anahtar teslim o işi alandır.
Yer sahibinin, arsa sahibinin burada bir kusuru söz konusu değil. Binayı TOKİ yapıyorsa sorumluluk TOKİ'nindir. O sorumluluktan TOKİ kaçamaz ama eğer siz bunu anahtar teslim bir başkasına, arsa sahibi olarak vermişseniz, o sorumluluk onu alan ve yapan firmadadır” dedi.
MÜFETTİŞLERE MADALYA GEREKİYOR
Soma'daki madende faciadan önce teftiş yapan müfettişlere soruşturma izni verilmemesiyle ilgili de Çelik, “Müfettişlerin idari olarak orada bir kusuru varsa bunlar zaten soruşturuluyor. Ama geriye dönük 2009 yılına kadar teftiş yapan tüm müfettişlerin soruşturulmasıyla ilgili izin isteniyor. 2009, 2010, 2011 yılında kaza olmamış ki o müfettişlere madalya takmamız gerekiyor o zaman. Onlarla ilgili neden soruşturma yapıyoruz? Burada bir adres sıkıntısı var” yorumunda bulundu.
BUGÜN