Uslu, ''
TOBB, iş yerindeki sendikalaşma oranına yönelik bir soruya yer verseydi,
emek sömürüsü, kaçak ve
kayıt dışı çalışmaya ilişkin gerçek tablo ortaya çıkabilirdi'' ifadelerini kullandı.
Hak-İş Başkanı
Salim Uslu yaptığı yazılı açıklamada;
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TOBB'a yönelik olarak 'Her üye 1
işçi alsa, işsizlik düşer' yönündeki sözlerini değerlendirmek üzere, 365 oda ve borsanın yöneticilerinin geçen hafta yaptığı toplantıyı hatırlattı. Uslu, bu toplantıda yapılan anket çalışmasının gerçek durumu yansıtmadığını kaydetti. Söz konusu ankette bazı sektörlerde yaşanan emek sömürüsünü ve
kayıt dışı istihdamı tespit etmeye yönelik herhangi bir soru bulunmadığını dile getiren Uslu, "Oysa bu durumu tespit etmenin tek yolu söz konusu işletmelerde sendikal örgütlenmelerin bulunup bulunmadığına ilişkin fotoğrafın ortaya net olarak konulmasından geçmektedir." dedi.
Başkan Salim Uslu, şöyle devam etti: "Çünkü bir işyerinde kaçak ve kayıt dışı istihdam,
kanuni süreleri aşan fazla çalışmalar varsa bunu anlamanın yegane yolu işçilerin sendikalı olup olmadığını ve toplu iş sözleşmesi yapıp yapmadığını tespit etmekten geçmektedir. İşverenlerin, işçilerin örgütlenme özgürlüğüne saygı göstermesi gerekiyor.
Türkiye'de SGK kayıtlarına göre 10 milyonun üzerinde çalışan bulunurken,
sendikalı işçi sayısının sadece 600 bin civarında olması örgütlenme özgürlüğünün kullanılmadığının en önemli göstergesidir."
"VERİLEN DESTEKLERİN İŞSİZLİĞE BİR KATKISI YOK"
1.5 milyon kişinin ancak
destekle işe alınabileceğine' ilişkin tespitlere de dikkat çeken Uslu, hükümetin son iki yılda açıkladığı ve 40 milyar lirayı aşan beş ayrı destek paketinin işsizliğin ateşini düşürmeye yetmediğini söyledi.
Hazine Müsteşarlığı'nın Ocak 2010 itibariyle açıkladığı bir kişilik iş yaratma maliyetinin 242 bin lira olduğuna işaret eden Uslu, "40 milyar liralık kaynakla bugüne kadar yaklaşık 200 bin kişilik istihdam yaratılması gerekirdi. Oysa açıklanan işsizlik rakamları, verilen desteklerin işsizliğe bir katkısının olmadığını göstermektedir." dedi.
Uslu şunları dile getirdi: "Başta sendikalaşmanın önünü açarak ve
yabancı kaçak işçiliği dünyada olduğu gibi denetlenebilir, sürdürülebilir ve kurallara bağlı hale getirerek, kamunun istihdam açığını kapatarak ve özel-kamu işletmelerinde kanuni süreleri aşan çalışmaları etkin bir denetimle engelleyerek ya da yerine
tam gün veya part time çalışmayı getirerek kısa sürede 2 ila 2.5 milyon kişiye istihdam yaratılabilecektir."
CİHAN