TOBB'dan dershanelerin kapatılmasıyla ilgili ürküten rapor!

Dershanelerin kapatılmasını gündemine taşıyan TOBB, hazırladığı raporda çok önemli uyarılarda bulundu...

TOBB'dan dershanelerin kapatılmasıyla ilgili ürküten rapor!

Dershanelerin kapatılmasını gündemine alan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), konuyla ilgili hazırladığı raporda önemli uyarılarda bulundu: “Dönüşüm gönüllü olmalı. Aksi takdirde eğitim sistemi büyük zarar görecek. 3 binden fazla kurum kapanacak. 60 bin kişi işsiz kalacak ve bir milyar liralık yatırım heba olacak.”

Dershanelerin ‘dönüştürme’ adı altında kapatılmasını öngören kanun, Meclis’ten geçti ancak tartışmalar bitmedi. Ülkenin en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) her yıl gerçekleştirdiği “7. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası” dün Ankara’da toplandı. Şuranın basına kapalı bölümünde, dershanelerin kapatılması gündeme geldi. Bunun doğuracağı sıkıntılar hükümetin ekonomi kurmaylarına iletildi. TOBB’un konuyla ilgili hazırladığı raporda şu uyarılar sıralandı:Okul veya açık liseye dönüşüm; domino etkisi yapacak. Yarı kapasite ile çalışan özel okullar, kurslar, resmi okullar dahil eğitim sistemi zarar görecek. 3 binden fazla kurum kapanacak, 1 milyarlık yatırım heba olacak, 60 binden fazla insan işsiz kalacak, öğrenciler, denetim dışı özel ders almaya yönelecek.”

"DÖNÜŞÜM GÖNÜLLÜ OLMALI"

Raporda çözüm önerisi olarak  dönüşümün gönüllü olması gerektiği vurgulandı. Cazip alternatifler sunularak pilot uygulamalarla isteğe bağlı geçiş sağlanmasının daha doğru olacağı ifade edildi.

TOBB Türkiye Eğitim Meclisi’nin eğitimin sorunları arasında gösterdiği “Dershanelerin dönüşümü için öngörülen düzenlemeler” başlığı altında ürkütücü tablo yer aldı. TOBB’un raporunda, “Yapılması planlanan okul veya açık liseye dönüşüm; domino etkisi yapacak, yarı kapasite ile çalışan özel okullar, kurslar, resmi okullar dahil eğitim sistemine zarar verecektir. 3 binden fazla kurum kapanacak, 1 milyarlık yatırım heba olacak, 60 binden fazla insan işsiz kalacak, öğrenciler, denetim dışı özel ders almaya yönelecek, kayıt dışılık artacaktır.” denildi.

"PİLOT UYGULAMA YAPILMALI"

Raporda çözüm önerisi olarak  Eğitim Meclisi’nin, dönüşümün gönüllü olması gerektiği, cazip alternatifler sunularak pilot uygulamalarla isteğe bağlı olarak kendiliğinden geçiş sağlanmasının daha doğru olacağı ifade edildi. Teşviklerin uygulanabilir olması ve mevcut kurumları da kapsaması gerektiğinin altı çizildi. TOBB Eğitim Meclisi, özel öğretim kurumlarının yatırım ve rekabet gücünün korunması için gerekli olan sürdürülebilir mali politika ihtiyacını da gündemine taşıdı. Yüzde 8 KDV’nin, diğer vergi yüklerinin, yatırımlarda KDV ile gümrük muafiyetlerinin olmamasının, istihdamdaki güçlükler ve eğitimin ticari bir kurum olarak algılanmasının sektördeki gelişmeyi engellediğine dikkat çekti.

Bu sorunların çözülmesi için yapılması gerekenler şöyle sıralandı: “Eğitimden vergi alınmamalı, yatırımlara KDV ve gümrük muafiyetleri tanınmalı. Özel okullardaki öğrenciye, devlete maliyeti kadar destek verilmeli. Hazine taşınmazlarının eğitime tahsisi, kiralanması, kullananlara devrinde kolaylaştırıcı yönde düzenleme yapılmalı.”

Zaman gazetesinin haberine göre, Şura’da konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın gündeminde son zamanlarda hukuk alanında yaşanan gelişmeler vardı. Şeffaflık ve hesap verebilirliğin önemine değinen Bakan Ali Babacan, hiçbir yolsuzluğun örtülmemesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin gerçek manada hukuk devleti olması gerektiğinin altını çizen Babacan, bunun Türkiye ekonomisi için önemli bir husus olduğunu belirtti.

<< Önceki Haber TOBB'dan dershanelerin kapatılmasıyla ilgili ürküten rapor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER