İhracatçıların mağduriyetini önlemek adına
vakit kaybedilmeden
tedbir alınmasını istedi.
Büyükekşi, "Bakın kur politikaları ihracata olumsuz yansıyor. Parite farkı maliyetlere olumsuz yansıyor. Bu, geçici olsa belki ama kalıcı olunca kötü. İhracatçıların mağduriyetini önlemek adına paritelerle ilgili önlem alınmalı.
Dolar'da 1,50 TL'nin altı bizim kırmızı çizgimiz."
İlk çeyrek itibarıyla ihracatçıların görüşlerini ve önümüzdeki aylara yönelik öngörülerini kamuoyuyla paylaşan Büyükekşi, araştırmaya katılanların yüzde 75,4'ünün girdi maliyetlerinin, yüzde 50,8'inin
hammadde birim ithalat fiyatlarının arttığını, yüzde 50,2'sinin de genel karlılık ve ihracatta karlılık seviyelerinin gerilediğini beyan ettiğini aktardı.
Mehmet Büyükekşi, sorulara
cevap veren firmaların yüzde 56'sının üretimlerini, yüzde 55'inin ihracatlarını yüzde 52'sinin de kapasite oranlarını arttığını bildirdi. İhracatçıların kur beklentilerini de açıklayan TİM Başkanı, dolar kur tahmininin
Nisan-Haziran dönemi için 1,49 TL, yıl sonu itibarıyla 1,55 olduğunu dile getirdi.
Euro'nun ise Nisan-Haziran için 2,01, yıl sonu itibarıyla 2,08 olduğunu kaydetti. Euro-Dolar parite beklentisini de Nisan-Haziran için 1,35 TL, yıl sonu için 1,34 TL olarak açıklayan Başkan Büyükekşi, ihracatçıların kur konusunda sıkıntıları olduğunun altını çizdi. Mehmet Büyükekşi şöyle konuştu:
"Bakın ihracatımızın yüzde 48'ini Euro'yla yaptık. Bunun Dolar karşılığı 49 milyar 23 milyon 909 bin. Dolarla yapılan ihracatımız da yüzde 46 ki bu da 46 milyar 884 bin'e tekabül ediyor. 6 milyar Dolarlık ihracatımızı da diğer para birimleriyle yaptık. Bakın kur politikaları ihracata olumsuz yansıyor. Parite farkı maliyetlere olumsuz yansıyor. Bu, geçici olsa belki ama kalıcı olunca kötü. İhracatçıların mağduriyetini önlemek adına paritelerle ilgili önlem alınmalı. Dolar'da 1,50'nin altı bizim kırmızı çizgimiz.
Avrupa Birliği bağlamında sıkıntılar ortada. Hazır
giyim sektörü ihracatının yüzde 81'ini, otomotiv ise yüzde 78'ini Avrupa ülkelerine yapıyor. Dolayısıyla bu bölgeden kar edememe söz konusu. Avrupadan fiyatları arttırması da ayrı bir sıkıntı olacaktır. Firmalarımızı özellikle Avrupa'ya mal satan firmalarımızı sıkıntılar bekliyor. Gelecek adına kaygılar var."
2010'yılına ilişkin
ekonomik beklentilere de değinen TİM Başkanı Büyükekşi, araştırmaya katılanların yüzde 45'inin kendi sektörünün daha iyi olacağı görüşünü savunduğunun altını çizdi. Yüzde 40'ının değişim beklemediğini, yüzde 13'lük bölümünün de gidişatın daha kötü olacağı öngörüşünü dile getirdiğini aktardı. İhracatçının karşısında duran en önemli sorunlar olarak da döviz kurları, enerji maliyetleri ve vergiyi gördüğünü belirtti.
Mehmet Büyükekşi,
Devlet Bakanı ve
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açıkladığı
Mali Kural'ı da önemseyip desteklediklerini ifade etti. "Sıcak paranın kontrolü önemlidir. Ayrıca
Merkez Bankası proaktif olmalı ve döviz rezervlerini güçlendirici adımlar atmalıdır." uyarısını yaptı. Gümrüklerde malların kırmızı noktaya düşmesinin gecikmelere neden olduğundan yakınan Büyükekşi, gümrükte yaşanan gecikmelere karşı iyileştirme çalışmaları yapılmasını istediklerini sözlerine ekledi.
(CİHAN)