Telekomünikasyon İletişim Başkanı
Fethi Şimşek bir
basın toplantısı düzenleyerek, gündemdeki 'usulsüz dinlemelerle' ilgili olarak açıklamalarda bulundu.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, ''Yargıtaya ait olduğu iddia edilen
telefonlarla ilgili hiçbir dinleme eylemi gerçekleşmediği anlaşılmıştır'' dedi.
Şimşek, "Altı yıldır hakim kararı olmaksızın
Başbakan dinlendi. Hiç bir hakim kararı olmaksızın bu ülkenin Başbakanı 6 yıl boyunca dinleniyor, hiç kimsenin kılı kıpırdamazken,
mahkeme ve hakim kararı ile dinlenen telefonlar karşısında kopartılmaya çalışılan fırtınanın açık bir çifte standart olduğunu belirtmek isterim." dedi.
BTK Başkanı
Tayfun Acarer ile basın toplantısı düzenleyen Şimşek, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda kesinlikle dinleme yapılmadığını vurguladı.
Dinlemelerin ceza
soruşturmaları kapsamında soruşturma mercilerince yapılan talepler üzerine mahkemelerce verilen kararlarda aidiyet numaraları belirtilen adli kolluk görevlilerince kendi birimlerinde yapıldığına dikkat çeken Şimşek, "
Hakim kararı olmadıkça veya gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda 24 saat içerisinde hakim onayı alınmak kaydıyla cumhuriyet savcısı talebi bulunmadıkça dinleme yapılabilmesi hukuken mümkün değildir. Kim bunu yaparsa suç işlemiş olur. 5
Kasım'da başkanlığımıza haber verilerek gelinen, öyle
baskın, basıldı değil, haber verilerek gelinen ve yapılan
keşif işlemleri sonrasında hukuka aykırı bir durum olmadığı tespit edilmiştir. 5 Kasım tarihli keşif tutanağında da bu hususlar ayrıntılı olarak yer almaktadır." diye konuştu.
Özellikle bugün eksik bilgilendirmelerden kaynaklandığı düşünülen bilgi kirliliği yaşandığına dikkat çeken Şimşek, "Müşteki Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun iddiaları içerisinde yer almamasına rağmen, 5 Kasım'da keşfi yapan hakimlikçe telefonlarla ilgili inceleme yapılmak istenmesi üzerine, yapılacak işlemlerin hukuka aykırı olabileceği, yasal sorumluluk yaratabileceği söylenmiş, buna rağmen hukuki uyarılar dikkate alınmayarak inceleme yapılmıştır. Hakimlikçe 5 Kasım'da yapılan incelemede, Yargıtay'a ait olduğu iddia edilen sabit telefonlardan biri ile ilgili olarak faaliyete başladığımızdan bu yana hiçbir dinleme işleminin yapılmadığı, diğer sabit telefon numarasıyla ilgili olarak hakim kararı olmasına rağmen kullanılan santralin özelliği nedeniyle dinleme işleminin gerçekleştirilemediği, hakim kararındaki
tedbir süresi sona ermeden, talep eden yerin yazısı üzerine sonlandırıldığı; sonuç olarak Yargıtay'a ait olduğu iddia edilen telefonlarla ilgili olarak hiçbir dinleme işlemi gerçekleşmediği anlaşılmıştır." şeklinde konuştu.
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Şimşek, "Santraller dinlenebilir mi? Yeniden bir
arama yapılacağı söyleniyor buna karşı bir hukuki çalışma yapacak mısınız?" şeklindeki soruya, "Yargıtay'a ait olduğu iddia edilen telefonlar dinlenmemiştir. Soruşturma yapılacak kişilerin özellikleri ve biçimi cumhuriyet savcılarının işidir. Bizim kimin dinleneceği konusunda takdir hakkımız yoktur." cevabını verdi.
"Yargıtay'a ait bir telefonun dinlenmediği diğerinin de dinlenemediğini belirttiniz,
mahkeme kararı yerine getirilmemiş mi oluyor?" sorusuna ise Şimşek, "Bir numara ile ilgili işlem yapılmamıştır. Diğer numara ise Yargıtay'ın santralinin özelliği sebebi ile dinleme yapılamamıştır." karşılığını verdi.
"Santraller dinlenebilir mi? Yeniden bir arama yapılacağı söyleniyor buna karşı bir hukuki çalışma yapacak mısınız?" sorusu üzerine Şimşek, "Yargıtay'a ait olduğu iddia edilen telefonlar dinlenmemiştir. Soruşturma yapılacak kişilerin özellikleri ve biçimi cumhuriyet savcıların işidir. Biz kimin dinleneceği konusunda takdir hakkımız yoktur. Katalog suçlarına giriyor mu, girmiyor mu; azami tedbir süresi kanuna uyuyor mu uymuyor mu? Biz buna bakarız." açıklamasını yaptı.
CANLI İZLEDİNİZ