Şirketin 2012 sonunda net kârı 1,16 milyar lira, 2012 dördüncü çeyrek kârı ise 280 milyon liraydı. THY hisseleri yüzde 2,4 düşüşle 6,51 liradan işlem görüyordu. THY'nin yıllık net kârının 2012 yılındaki 351 milyon liralık tek seferlik operasyonel olmayan gelirlerden kaynaklanan baz etkisi nedeniyle 2013 yılında düşmesi bekleniyordu. Reuters anketinde şirketin 2013 yılının tamamında net kârının yüzde 16 düşüşle 947 milyon TL olacağı öngörülüyordu. Ancak şirketin yıllık net kârındaki gerileme beklenenin ötesinde gerçekleşti.
Kamuoyu Aydınlatma Platformu (KAP) önceki gün açıklanan mali tablolara göre, şirketin satış hasılatı 18,8 milyar lira olarak gerçekleşirken, 2012 sonundaki 14,8 milyar liraya göre yüzde 27 arttı. Önceki gün yapılan basın açıklamasında şirketin esas faaliyet kârının yüzde 9 artışla 1,24 milyar TL olduğu belirtildi. Açıklamaya göre faaliyetlerinden nakit yaratma kabiliyetine işaret eden faiz, vergi ve kira öncesi kârı (FAVKÖK) bir önceki yıla göre yüzde 28 artarak 3,4 milyar TL'ye yükseldi. Açıklamada, "Faiz, vergi ve kira öncesi kâr marjı ortaklığın uzun vadeli hedefi olan yüzde 18 seviyesinde gerçekleşti." ifadesi yer aldı.
İş Yatırım Havacılık Analisti Efe Kalkandelen, THY ile ilgili hazırladığı notta azalan gelir verimliliği ve yüksek finansman giderlerinin, sonuçların tahminlerden sapmasının arkasındaki en önemli sebepler arasında yer aldığını belirterek şu değerlendirmede bulundu: "Toplam yolcu sayısı dördüncü çeyrekte yüzde 22 büyüyerek 12,1 milyona ulaştı. Ancak, gelir verimliliğindeki düşüş toplam gelirlerde büyümenin yavaşlamasına sebep oldu. Pegasus ve Avrupa emsalleriyle artan rekabet ortamında THY bilet fiyatlarını aşağı çekmek zorunda kalmış gibi gözüküyor. Bununla beraber, gelir verimliliği daha düşük olan transit yolcu rakamının da aynı dönemde yüzde 29 artması gelir verimliliğini olumsuz etkileyen başka bir unsur olarak karşımıza çıkıyor." Deniz Yatırım tarafından THY'nin bilançosu ile ilgili yapılan değerlendirmede yılın dördüncü çeyreğinde şirketin düşük operasyonel performans ve yüksek finansman giderleri nedeniyle zarar açıkladığı belirtilerek, "Personel giderlerinde toplu pazarlık sonucu oluşan artış da etkili olurken ana maliyet kalemlerindeki ani sıçrama beklentilerin büyük oranda şaşmasına neden oldu." denildi. Reuters anketinde şirketin dördüncü çeyrekte 121 milyon TL net kâr açıklaması bekleniyordu.
( İSTANBUL REUTERS)