Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) kapsamında yapılan nakil başvuruları dün başladı. Öğrenci ve veliler 28 Ağustos’a kadar kesin kayıtları yapılan okuldan başka bir okula geçmek için nakil müracaatında bulunacak. İstemediği okullara yerleştirilen öğrenciler nakil başvurusu için okullarda kalabalıklar oluşturdu. Bu işlemin sadece sistemin atadığı okuldan yapılacak olması da nakil sürecini çileye dönüştürdü. İkamet ettiği adresten kilometrelerce uzaklıktaki okula yerleştirilen öğrenci ve velileri, nakil için yollara düştü. Örneğin İstanbul Bağcılar’daki bir öğrenci ve velisi, nakil işlemi için sistemin yerleştirdiği Tuzla’daki bir okula gitmek zorunda kaldı. Yine Ankara Keçiören’de oturan ve 464 puana sahip bir öğrenci de 168 km uzaklıktaki yerleştirildiği okula nakil işlemi için gitmek zorunda bırakıldı. Veliler nakil sürecinde oturdukları ilçede boş bir okul bulamazlarsa, çocuklarının sistemin kayıt ettiği okula gitmek zorunda kalmasından endişe ettiklerini belirtti. Eğitimciler ise nakil için tek tercih hakkı verilmesinin başlı başına bir sorun olduğunu söyledi.
Özellikle bu sene puanların yükselmesinden dolayı birçok öğrenci, tercihinin çok altındaki puanlarda okullara yerleştirildi. Velilerin büyük bir umutla beklediği nakil süreci ise yorucu başladı. Bağcılar’dan Tuzla’ya nakil başvurusu için giden veli O.A., şimdilik Anadolu liselerinde hiç boş kontenjan olmadığını söyledi. Meslek ve imam hatiplerde puanların çok düşük olduğunu ve sadece bu okullarda kontenjan bulunduğunu belirten veli, “Bu gidişle kaydını özel okula aldıracağım ya da yeni nakil haftasını ve boş kontenjan açılmasını bekleyeceğim.” dedi.
Çocuğunun 464 puanla 168 kilometre uzaklıktaki yüzde 90’lık dilimden bir okula yerleştirildiğini ifade eden Savaş Topal, nakil sürecinde çocuğunun kaydını Ankara Keçiören’deki bir liseye almaya çalışacaklarını kaydetti. Topal, “Yaşadığımız ilçede boş kontenjanlı bir okul bulamama riskimiz var. O zaman bu uzaklıktaki bir okula mı gidecek?” şeklinde endişesini dile getirdi. Alibeyköy’de yaşamalarına rağmen kızının Kağıthane’de Ahmet Buhan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne yerleştiğini söyleyen Şükran Çoban, kızının hem uzak olduğu hem de imam hatip olduğu gerekçesiyle okulda okumak istemediğini ifade etti. Nakil için dilekçe veren Çoban, evlerine yakın meslek liseleri için başvuru yaptıklarını söyledi. Bağcılar’da ikamet etmelerine rağmen kızının Kağıthane’de bir imam hatip lisesine yerleştiğini kaydeden Erdinç Güler de, özel okula kaydını aldıracaklarını belirtti. Kızının tercih yapmadığını ancak bu kadar uzak bir okula yerleşmesini saçmalık olarak yorumlayan Güler, sistemin sürekli değişmesinin öğrencileri de, velileri de bıktırdığını ifade etti.
Velilerin nakilde tek tercih yapacak olmalarının ‘şansına güven’ anlamına geldiğini belirten eğitimci Maksut Balmuk ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Nakilde tek tercih hakkı verilmesi sorundur. En az 5 tercih hakkı, sistemi rahatlatır. Okula gitmek yerine veliler güvenlik kodları ile birlikte sistemden başvurularını kendileri yapabilseler, daha kolay ve sağlıklı olmaz mıydı?”
GAYRİMÜSLİM ÖĞRENCİYİ İMAM-HATİBE YERLEŞTİRDİLER
Zaman'ın haberine göre, gayrimüslim öğrencilerin de imam-hatip liselerine otomatik olarak yerleştirildiği de ortaya çıktı. İstanbul Feriköy civarında yaşayıp Ermeni Lisesi’ne kayıt yaptıracak birçok gayrimüslim öğrenci, Şişli Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne otomatik olarak kaydedildi. Oğlunun Ermeni Lisesi’ne kayıt yaptıracakken, yerleştirmenin imam-hatipe yapıldığını öğrenen velilerden Artu Akay, kaydı aldırmak için dilekçe verdi. Akay, “Sistem gereği olduğunu söylediler. Olabilir böyle şeyler. Önemli olan sonuç.” dedi.