Yerli ve
yabancı 4 konsorsiyumun talip olduğu
Tekel'de,
işçilerin geleceği ile ilgili alınan karar sürprizi yaşanıyor. Tekel şartnamesinde geçen hafta yapılan değişiklik,
özelleştirme korkusu yaşayan işçiler için "
müjde" olurken, Tekel'i satın alacak şirkette
eleman sıkıntısına yol açacak. BUGÜN'ün edindiği bilgilere göre,
pazartesi gün son
tekliflerin alındığı Tekel şartnamesi, geçen hafta
Samsun ve
Tokat milletvekillerinin girişimi ve
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın oluruyla değişti. Yapılan bu değişikliğe göre, Tekel'in özelleştirildiği gün burada çalışan 3 bin işçi istediği takdirde kamunun başka bir kurumunda hiçbir hak kaybına uğramadan aynı şartlarda çalışmaya devam edecek. Tekel ihalesini kazanan
firma, faaliyetlerine kaç işçi ile devam edeceğini ÖİB'e bildirecek. ÖİB, işçilere bunu bildirecek. Ancak hiçbir işçi özel
sektöre geçmesi için zorlanmayacak. Özel sektöre geçmek isteyen işçilerin birikmiş tazminatları
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ödenecek. Geçmek istemeyen işçiler ise başka kamu kurumlarına gönderilecek.
4-C'DEN KURTULDULAR
Bugüne kadar yapılan özelleştirmelerde işçiler, satılan kurumlarıyla birlikte
özel sektöre geçirilip, kamuyla tüm ilişkileri kesiliyordu. Özel sektör ihtiyacı olduğu kadar işçiyi istihdam ediyor, geri kalanının işine son verebiliyordu.
İşsiz kalan özelleştirme mağdurları da 4/C kapsamına alınarak kamudaki maaşlarının üçte biri bir gelirle hademelik ve benzeri işlerde çalışıyordu. Tekel'de yapılan değişiklik, 3 bin işçi için bütün bu sorunları ortadan kaldırmış oldu.
ŞİRKETLER ENDİŞELİ
Şartname değişikliği işçiye müjde olurken, Tekel Sigara Fabrikaları'nı satın alacak olan şirkette sıkıntıya yol açacak. İşçilerin büyük çoğunluğunun kamudaki mevcut şartları aynen korunduğu için özel sektöre geçmeyeceği, bunun sonucunda da özel sektöre devredilen Tekel'in çalıştıracak işçi bulamayacağı ifade ediliyor. Tekel'e teklif veren bir yatırımcı, "Bu şartlarda fabrikayı çalıştırmamız zor görünüyor. İşçiyi devletten koparabilmek için çok cazip teklifler sunmak zorunda kalacağız" dedi.
BUGÜN