TBMM Başkanı Mehmet Ali
Şahin, görevini, en
yaşlı üye olması nedeniyle geçici
başkanlık yapacak
CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi'ye devretti.
TBMM'nde bugünkü 24. Dönem
yemin törenini en yaşlı üyesi sıfatıyla yönetecek olan CHP İstanbul Milletvekili
Oktay Ekşi, her hangi bir heyecan yaşamadığını söyledi.
Meclis bahçesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ekşi, Meclis görevlilerinden bilgi aldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ekşi, her hangi bir heyecan taşımadığını söyleyerek, ''Yemin merasimi geçmiş yıllarda 10 saat sürmüş. Arada bir yemek olayı var.'' dedi.
CHP'nin bir başka vekili
Sebahat Akkiraz ise
tutuklu vekillerin yemin edemeyecek olmasından ötürü gönlünün törene katılmamaktan yana olduğunu belirterek, ''Arkadaşlarla birlikte olmayı isterdim.'' diye konuştu.
Akkiraz, Meclis'te yaşanan tablo için ''Bu da gelir bu da geçer
ağlama.'' diyerek konuştu. CHP'nin
sendika kökenli milletvekili
Süleyman Çelebi de
tutuklu vekillerin yemin edemeyecek olmasının yanlış olduğunu savundu.
TBMM'nin 24. Dönemi bugün yapılacak yemin töreniyle başlayacak. Yemin töreninin ardından 4 Temmuz Pazartesi günü ise
TBMM Başkanlığı seçimi yapılacak.
7 Nisan'daki son Genel
Kurul toplantısının ardından
12 Haziran seçimleri için tatile giren Meclis, 15.00'de toplanacak. Buna göre ilk bileşiminde, milletvekilleri yemin edecek. Geçici başkanlık görevini, 'en yaşlı üye sıfatıyla CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi yapacak.
Genel Kurul'un birleşiminde 'en
genç üyeler'
AK Parti İstanbul Milletvekili
Muhammet Bilal Macit, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, AK Parti
Konya Milletvekili Mustafa Akış, CHP
Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, CHP İstanbul Milletvekili
Faik Tunay ile AK Parti
İzmir Milletvekili
Hamza Dağ geçici olarak kâtip üyeliği yapacak. Genel Kurul, birleşime katılan milletvekillerinin yeminlerinin bitmesine kadar devam edecek. Törene katılmayan milletvekilleri, daha sonra katılacakları ilk birleşimin başında yeminlerini edecek.
TUTUKLU VEKİLLER YEMİN TÖRENİNE KATILAMAYACAK
BDP'nin desteğiyle seçilen 36 bağımsız vekilden Hatip Dicle'nin vekilliği, mahkûmiyeti nedeniyle düşürülmüştü. Bu kararın ardından bağımsızlar Meclis'i boykot etme kararı almıştı. Yine BDP destekli, KCK'dan tutuklu 5 vekilin
tahliye talebi reddedilmişti. CHP'nin
Ergenekon tutuklusu vekilleri
Haberal ve
Balbay, MHP'nin Balyoz'dan tutuklu vekili
Engin Alan da mahkemece tahliye talepleri reddedildiği için yemin törenine katılamayacak.
MHP lideri
Devlet Bahçeli, yemin töreninde hazır bulunacak. CHP'nin de yemin törenine katılacağı ancak tepki gösterecekleri belirtiliyor.
Anayasaya göre, milletvekillerinin andı şöyle: ''Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve
Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli
dayanışma ve
adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim.''
YEMİN TÖRENİNDEN SONRA BAŞKANLIK SEÇİMİ İÇİN TAKVİM İŞLEYECEK
Bu arada yemin töreninin ardından TBMM'nin 25. Başkanı'nın seçimi için takvim de işlemeye başlayacak. Buna göre yemin töreninden sonra, Meclis, Başkan seçimi için çalışmalara 5 gün ara verecek. Bu sürede
Meclis Başkanı adayları belirlenecek. Ardından da sonraki 5 gün içinde de seçim yapılacak. Belirlenen takvime göre Meclis Başkanlığı partilerin göstereceği adaylar için başvuru süresinin 2 Temmuz günü saat 24.00'te sona ermesi, seçimin ise 4 Temmuz Pazartesi günü yapılması bekleniyor.
Gizli yapılacak
oylamaların ilk ikisinde üye tam sayısının üçte iki, üçüncü oylamada da üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan iki aday arasında dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak.
Meclis Başkanı seçiminden sonra
Başkanlık Divanı oluşacak. Başkanlık Divanı için
siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek, başkanlığa bildirecek. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurul'un onayına sunulacak.
Öte yandan, TBMM İçtüzüğü uyarınca, Meclis'in 1 Temmuz'dan sonra da çalışmalarına devam etmesi için Danışma Kurulu'nda karar alınacak.