Köksal, "Hata yapan ne suç işlediğini bilmeli. Faturası adresine gelen sürücü nerede hata yaptığını bilmiyor. Gıyapta ceza istemiyorum, o işin tembelliğidir." dedi.
Trafik güvenliği, gelişen teknoloji ve alınan tüm önlemlere rağmen hâlâ en önemli sorunlardan biri.
Araştırmalar, karayollarında her yıl binlerce insanın canına mal olan
kazaların yüzde 95'inin sürücü hatalarından kaynaklandığını ortaya koyuyor. Şehirlerde kurulan '
MOBESE' sistemleri her ne kadar
trafik denetimine yardımcı olsa da bazı aksaklıkları beraberinde getiriyor.
Teknolojinin Türkiye'de kazaları önlemeye yetmediğine dikkat çeken Emniyet Genel Müdürü
Oğuz Kağan Köksal, trafik polislerinin araçların plakasına habersiz ceza kesmesini eleştirdi. Trafikten sorumlu müdür yardımcılarına hitaben konuşan Köksal, cezaların sürücüye ulaşmasının 15 günü bulduğunu belirterek, "Bu süre içinde sürücü hangi hatayı yaptığını unutuyor. Bizim görevimiz sürücüye ne hata yaptığını anlatmaktır. Gıyapta ceza istemiyorum, o işin tembelliğidir. Herkes elini taşın altına koysun." diye konuştu.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün
Dikmen binasında 20 ilin trafikten sorumlu
emniyet müdür yardımcılarının katılımıyla yapılan değerlendirme toplantısında konuşan
Oğuz Kağan Köksal, kurallara uyulduğu takdirde kazaların olmayacağını, bunun da eğitimden geçtiğini vurguladı. Trafik teşkilatını teknolojik altyapı ve ekipman bakımından geliştirdiklerini, personele eğitim verdiklerini ifade eden Köksal, yaptıkları çalışmalarla son yıllarda
ölümlü kaza oranlarında yüzde 15 azalma olduğunu kaydetti. Yayaların eğitilmesinin de trafik kazalarının önlenmesi bakımından büyük önem taşıdığına dikkati çeken genel müdür şunları söyledi: "Türkiye'de teknoloji kazaları önlemeye yetmiyor. Sürücü ve yayaları eğitmeliyiz.
Ceza kesmek tek başına caydırıcı olmuyor. İnsanlara ceza yazmak eğitim değildir. Ceza yazıyorsunuz ama aynı suçlar işleniyor. Bizim görevimiz kazaları önlemek ve kurallara uyulmasını sağlamaktır. Yapacağımız bir hareket, davranış insanları etkileyip caydırabilir."
ZAMAN