Global Political Trends Center (GPOT) danışma kurulu üyeleri emekli büyükelçiler Yalım Eralp, Ümit Pamir, Sönmez Köksal ve emekli Korgeneral Şadi Ergüvenç, Türkiye’nin Suriye politikalarına yönelik ‘Suriye’ye Dikkat’ başlıklı bir rapor hazırladı.
ESED ÜZERİNE KURGULANDI
Suriye’de ‘halk hareketi’ başladığında Türkiye’nin Esed’e ‘halkın haklı isteklerine olumlu yaklaşmasını’ tavsiye ettiğine işaret edilen raporda, “Olayları bastırmak için silaha başvurulduktan sonra Suriye politikası Esed’in gitmesi üzerine kurgulanmıştır. Esed’in gitmesini kolaylaştırmak ve yeni Suriye’yi şekillendirmek için çok taraflı bir yaklaşımla iktidar alternatifi oluşturacak bir muhalefeti örgütleme çabasına girilmiştir. Ancak iki konuda da hesap hatası yapıldığı kısa zamanda anlaşılmıştır” denildi. Raporda şu ifadeler dikkat çekti: “Muhalefet içerisindeki aşırı ve militan odakların varlığının oluşturduğu endişe, ‘Esed’in de içinde yer alacağı bir ‘geçiş dönemini’ daha cazip kılmakta Rusya ve İran’ın Esed’e arka çıkıyor olmaları bu yaklaşımı daha olası kılmaktadır.”
SÜREKLİ YALNIZLIK
Türkiye’nin açmazlarına raporda şu ifadelerle dikkat çekildi: “Türkiye Sünni yanlısı olduğu kadar dış müdahale teşvikçisi bir görüntü vermiştir. Mısır’a karşı izlediği tutumla birlikte düşünüldüğünde Türkiye ‘Müslüman Kardeşler’ çizgisinde bir hareketin mimarı olarak algılanır olmuştur.”
Çin ile yakınlaşma ve Şangay İşbirliği Örgütü üyeliği arzusunun Türkiye’yi ‘Batı’ya artık güvenmeyen ülke’ konumuna soktuğu vurgulanan raporda, “Türkiye bölgesel ve siyasi eksenlerde cephesini duraksamaya yer bırakmayacak şekilde belirlemediği sürece ‘ilkeli yalnızlık’ süreklilik kazanacak ve hiçbir getiri sağlayamayacaktır” denildi. Türkiye’nin Suriye rejimiyle diyaloğu kesmesinin etkilerine de dikkat çeken uzmanlar, “Türkiye sadece Esed ve onu destekleyen hatırı sayılır bir kitleyi değil, Rusya, İran ve Hizbullah gibi güçleri Suriye konusunda karşısına almıştır” vurgusu yaptı.
BUGÜN GAZETESİ