MHP Genel Başkan Yardımcısı Zuhal Topçu'nun verdiği ve 20 milletvekilinin imzaladığı dilekçede, Türkiye'de 68 ilin nüfusundan fazla sayıda Suriyeli sığınmacı bulunduğu vurgulandı.
Dilekçede, Türkiye'ye 2011 Mart ayından beri Suriyeli sığınmacıların geldiği ve hala gelmeye devam ettiği hatırlatılarak, "Ancak etrafımızdaki komşu ülkelerden bu kadar fazla sığınma talebine rağmen Türkiye'de mülteciliğin hukuki mevzuatı ve kurumsal düzenlemeleri ile ilgili herhangi bir vizyon ve pratik geliştirilememiştir. Bu düzenlemelerin geliştirilememesi sebebiyle gün geçtikçe sayısı artan sığınmacılar ile ilgili birçok sorun ortaya çıkmaktadır." denildi.
Suriyeli sığınmacıların sayısının 100 psikolojik sınırını, geçtiği resmi rakamlara göre de 1 milyon 800 bini aştığı belirtilen dilekçede, sığınmacıların Türkiye nüfusuna oranının yüzde 1,8 olduğu kaydedildi. İçişleri Bakanlığı'nın açıklamalarına göre en fazla Suriyeli sığınmacının bulunduğu illerin İstanbul ve Gaziantep olduğu; Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Kastamonu, Sinop, Tunceli, Bayburt, Ardahan ve Iğdır'da ise Suriyeli sığınmacı bulunmadığı belirtildi. Suriyeli sığınmacıların sayısını ortaya koymak için Türkiye'deki illerin nüfuslarına bakıldığında Türkiye'de 68 ilin nüfusundan daha fazla Suriyeli sığınmacı bulunduğu aktarıldı.
Suriyeli sığınmacıların kayıt altına alınmak istemedikleri de belirtilen dilekçede, kayıt altına alınabilen Suriyelilerin oranının yüzde 57 olduğuna dikkat çekildi. Kendileri için kurulan kampların dışında yaşayan Suriyelilerin sayısının ise 1 milyon 165 bin olduğu belirtilen dilekçede, Suriyeli sığınmacıların sokaklarda, kaldırımlarda, yıkıntı binalarda ve parklarda yaşadığı ifade edildi.
81 ilin valiliklerine gönderilen genelgelerde illerdeki Suriyeli dilencilerin toplanıp kamplara gönderilmesi talimatı verildiği, kamplarda yüzde 30 oranında boş yer olduğu bilgisi paylaşıldığı aktarıldı.
Ayrıca dilekçede Suriyeli sığınmacıların bulundukları yerlerde kuma, fuhuş, kayıplar, işsizlik, kira, barınma, eğitim ve sağlık gibi birçok sorun yaşadığı; Türkiye'nin de bu sorunlara karşı 4.5 milyar dolar harcama yapıldığına değinildi.
Dilekçe sonunda "Suriyeli sığınmacıların Türkiye'ye sığınması sonucunda oluşturdukları sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması gerekli görülmektedir." denildi. CİHAN