Artvin'de 2012 yılında hizmete açılan Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali (Hes) suları altında kalan Narlık Camisi ve bir çok yapı, barajda su seviyesinin düşmesi üzerine ortaya çıktı.
Çoruh Nehri üzerinde yapımına 1988 yılında başlanan ve 249 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise altıncı yüksek gövdeli barajı olan Deriner Barajı ve Hes'te, Şubat 2012'de su tutulmaya başlandı.
SU SEVİYESİ ÇOK DÜŞTÜ
2012'de hizmete açılan barajda, su tutulmasıyla Yusufeli ilçesine bağlı Narlık köyünün de aralarında bulunduğu bazı yerleşim yerleri sular altında kaldı.
Maksimum işletme kotu 392 metre, minumum ise 347,83 metre olan Deriner barajında son günlerde su seviyesi yaklaşık 361,4 metre seviyesinde. Barajda, su seviyesinin düşmesiyle ilginç görüntüler de ortaya çıktı.
Artvin-Yusufeli kara yolunun yaklaşık 40. kilometresi mevkisindeki Narlık köyünün sular altında kalan bazı yapıları ve köy camisinin minaresi, su seviyesinin düşmesiyle ortaya çıktı. Baraj gölü ortasındaki minare, yöre halkının da ilgi odağı oldu. Bazı vatandaşlar, minarenin fotoğraf ve görüntüsünü çekiyor.
"ANILARIMIZ TAZELEDİ"
Yusufeli ilçesinde yaşayan 68 yaşındaki Muhlis Cömert, Yusufeli halkının barajdan dolayı çok etkilendiğini belirterek, "Köylerimiz, camilerimiz, mezarlarımız ve bahçelerimiz sulara gömüldü" dedi.
Bu yıl kış mevsiminin kurak geçtiğini dile getiren Cömert, "Bu sebeple barajda su seviyesi yaklaşık 10 metre düştü. Narlık camisi ve kubbesi ile terk edilen evler ortaya çıktı, oradaki anılarımız tazelendi." dedi.