Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
öğretim görevlisi ve KIF Asbaşkanı Dr. Ümit Özkanal, Eskişehir ve civarında 50 Orta
Anadolu Türk tazısının bulunduğunu tespit ettiklerini, söz konusu rakamın gün geçtikçe arttığını belirtti.
Türk tazılarının engebeli olmayan arazilerde yetiştirildiğini ifade eden Dr. Özkanal, şöyle konuştu: "Türk tazıları düz arazilerde hızlı koşarak tavşan veya tilkiyi yakalamak için yetiştiriliyor. Türk tazısı görerek avlanan tazı grubuna mensup. Türk tazısının önümüzdeki yıllarda tescillenmesiyle Uluslararası
Köpek Federasyonu'nun (FCI) bünyesine yeni bir tazı daha girecek."
Çukurhisar beldesinde Türk tazısı yetiştirdiklerini ifade eden Dr. Özkanal, "
Avcılar sayesinde ırkın özellikleri korunarak günümüze kadar gelmi ş. Bu durum bizim için çok sevindirici. Daha sonra beldede Orta Anadolu Türk Tazısı Derneğini kuracağız. Türk tazıları uzun süre kenarda kalmış ve unutulmuştu. Girişimlerimiz sayesinde Türk tazıları kısa sürede hak ettiği yere gelecek" diye konuştu.
Dr. Özkanal, Türk tazılarının kendine özgü özelliklerinin bulunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: "Türk tazıları, ince bele, derin bir göğüse,
küçük bir kafaya, uzun bacaklara ve kuyruğa sahip. Türk tazıları koşmak için yaratılmış diyebiliriz. Çok hızlı hayvanlar. Avını gördüğünde yakalamaması mümkün değil.
Osmanlı İmparatorluğu zamanında Kanuni Sultan Süleyman'ın avlarında Türk tazısını kullandığı biliniyor. Biz de Türk tazısının bilinçli üremesini sağlayıp, soyunu devam ettirerek dünyaya tanıtacağız" dedi.
Dr. Özkanal, Türk tazılarının
Kasım 2009'da İstanbul'da KIF tarafından düzenlenen yarışmada FCI Asbaşkanı Karl Reizinger tarafından çok beğenildiğini ifade ederek, FCI yetkililerinin mart ayında Eskişehir'e gelerek tazılar hakkında araştırma yapacağını sözlerine ekledi.
AA