'Soykırım' ifadesi anlaşılmayınca...

Iğdır'da bulunan 'Soykırım Anıt Müzesi'nin adı anlaşılır olmadığı için 'Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt Müzesi' olarak değiştirildi.

'Soykırım' ifadesi anlaşılmayınca...

1. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında Ermenilerce katledilen şehit vatandaşların anısına yaptırılarak 5 Ekim 1999 tarihinde açılan Iğdır'daki 'Soykırım Anıt Müzesi'nin adı 'Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt Müzesi' olarak değiştirildi. Iğdır İl Kültür Ve Turizm Müdür vekili Ziya Zakir Acar, Soykırım Anıt Müzesi adının çok anlaşılır olmadığını ifade ederek, "Neyin soykırımı, kimler tarafından yapılmış belli değil. Türkler mi yapmış Türkler'e mi yapılmış açık ve anlaşılır değildi. O yüzden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bir yazı yazılarak Soykırım Anıt Müzenin adının 1. Dünya ve 2. Dünya savaşı sırasında ve sonrasında 'Ermeni çeteciler tarafından katledilen şehit Türkler Anıt Müzesi' olarak değiştirilmesi teklif edildi. Daha sonra Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nca yapılan değerlendirmenin ardında anıt müzenin adı 'Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt Müzesi' olarak değiştirilmesine karar verildi." dedi.
SOYKIRIM ANIT ve MÜZESİSİNİN TARİHİ 1 Ağustos 1997 tarihinde yapımına başlanan ve 5 Ekim 1999'da bitirilerek açılışı yapılan anıt müze, 1.3 hektar alan üzerine oturtulmuş ve yerden yüksekliği 43.50 metredir. Halen Türkiye'nin en yüksek anıtıdır. Alt kısmı 350 metre alanı ile müze üst kısmı 5 kılıçtan oluşan anıttan ibarettir. Anıtın kılıçlarının granitleri Çin'den, diğer mermer, granit, taş, seramik gibi malzemeler Türkiye'nin diğer bölgelerinden getirilmiştir. Çanakkale Deli Şehitlik Anıtı ile, paralellik arz eder. En eski Türk devletinden cumhuriyete kadar geçen evre kılıçların kabzalarında tunç döküm rölyeflerle anlatılmaya çalışılmıştır. Arkasındaki Ağrı Dağı ile bir tablo oluşturur. Müzede; 1915-1918 tarihleri arasında bölgede yaşayan Ermeni vahşetinden geriye kalan ve toplu mezarlardan çıkarılan belgeler, fotoğraflar ve diğer materyaller sergilenmektedir.
<< Önceki Haber 'Soykırım' ifadesi anlaşılmayınca... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER