Bu yönde
İstanbul 9'uncu Ağır
Ceza Mahkemesi'nin aldığı karar
Meclis Genel Kurulu'nda okundu. Mahkeme, kararını
Anayasa'daki
dokunulmazlıkla ilgili istisnaya dayandırdı. Bu istisna Türkiye'nin bütünlüğüne karşı suçlarla ilgili.
Bu
mahkeme kararı Türk
siyasetinde bir ilkin de habercisi.
DTP'li
Aysel Tuğluk ve
Ayla Akat Ata Meclis'te görev yaptıkları sürede yargılanmaya devam edecekler. Yani dokunulmazlıktan yararlanamayacaklar.
Aslında Anayasa'nın 83'üncü maddesine göre milletvekili seçilenler yasama dokunulmazlığı kazanıyor; haklarındaki tüm yargılamalar duruyor ve milletvekilliği sona erene kadar da hiçbir şekilde yargılanamıyor. Ama bunun yine Anayasa'ya göre bir istisnası var. Devletin bütünlüğüne karşı işlenen suçlar.
İstanbul 9'uncu
Ağır Ceza Mahkemesi'nin Tuğluk ve Ata ile ilgili yargılamaya devam kararı, temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmasını düzenleyen Anayasa'nın 14'üncü maddesine dayanıyor. Bu maddede anayasal hakların devleti bölmeye yönelik kullanılamayacağı belirtiliyor.
Anayasa'nın 14'üncü maddesi:
"Anayasa'da yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz."
Eğer bir milletvekili bununla suçlanıyorsa ve
soruşturması seçilmeden önce başlamışsa dokunulmazlıktan yararlanamıyor.
PKK propagandası yapmak suçundan yargılanan Tuğluk ve Ata'nın durumu mahkemece bu kapsamda değerlendirildi. İki vekilin yargılanmalarının devamını isteyen 9'uncu
Ağır Ceza Mahkemesi bu kararını Meclis'e sadece bilgi için gönderdi.
Aysel Tuğluk ve Ayla Akat Ata hakim karşısında vatandaş muamelesi görecek. Yani mahkemeye gitmek ve gerektiğinde ifade vermek zorundalar. Bu kurallara uymadığı takdirde de gözaltına alınmaları hatta tutuklanmaları mümkün olabilecek.
"Yargılanmaları Anayasa gereği"
2 DTP'li milletvekilinin yargılanması
Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın da gündemindeydi. Milletvekillerinin yargılanmalarının Anayasa gereği olduğunu söyleyen Toptan, DTP'ye "Meclis kürsüsünde de kırmızı çizgilerimiz var" uyarısını yaptı.
Dün gazi ve şehit yakınlarını kabul eden Meclis Başkanı, "DTP'lilerin dokunulmazlıkları kaldırılsın" talebi ile karşılaştı.
Bunun üzerine Toptan 2 DTP'li milletvekilinin dokunulmazlıkları kaldırılmadan yargılanacağını hatırlatarak, "Bu Anayasa gereğidir" dedi.
Meclis Başkanı kürsü dokunulmazlığı konusunda da uyararak, "Bizim kırmızı çizgimiz vardır. Bu çizgi Cumhuriyet'in temel nitelikleriyle, bölünmez bütünlüktür" diye konuştu.
Toptan, "Bunları ortadan kaldırmak söz konusu olduğu zaman müsamaha gösterilmez, fikir özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmez" ifadesini kullandı.
Meclis Başkanı DTP'li milletvekillerine zaman zaman bu beklentileri aktardığını söyledi, "Beytüşşebap'ta meydana gelen olay
terör örgütüne karşı net tavır koymak için tam bir fırsattır" mesajını verdi.
DTP'li Kaplan: "Yazı Anayasa'ya aykırı"
DTP
Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, İstanbul 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin, DTP milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Ayla Akat Ata hakkında Meclis'e gönderdiği yazının, İç tüzüğe, Anayasa'ya ve prosedüre aykırı olduğunu öne sürdü.
Kaplan, dokunulmazlık kazanan milletvekillerinin, işledikleri iddia edilen bir suçla ilgili olarak, Meclis kararı olmadıkça sorguya çekilemeyeceğini, tutuklanamayacağını ve yargılanamayacağını söyledi.
Kaplan, yargılamaları devam eden, haklarında soruşturma açılan milletvekillerinin duruşmalara katılmayacaklarını,
savcılık istemlerine
cevap vermeyeceklerini bildirdi.
CNNTURK