YDÜ Hastanesi Baş Diyetisyeni Uzman Hatice Baygut, yapılan araştırmalar sonucunda sigarayı bırakanların ortalama 2-5 kilogram aldığını ve günlük içilen sigara miktarına bağlı olarak alınan kilonun da farklılık gösterdiğini ifade etti. Günlük 2 paket sigara içen bireylerin günlük bir paket içenlere göre, daha fazla kilo aldığını kaydeden Baygut, kilo alımının özellikle sigarayı bırakmayı takip eden ilk 6 aylık süreçte olduğunu dile getirdi.
"ALINAN ENERJİ HARCANAN ENERJİDEN FAZLA OLURSA KİLO YAPAR"
Sigara bırakmakla kilo artışı arasındaki ilişkiyi değerlendiren Hatice Baygut, ağırlık artışlarında temel faktörün alınan enerji ile harcanan enerji arasındaki dengesizlik olduğunu kaydetti. Günlük olarak alınması gereken enerjinin yaşa, cinsiyete, vücut ağırlığına, metabolizmaya ve yapılan egzersiz miktarına göre farklılık göstermekte olduğuna vurgu yapan Baygut, temelde harcanan enerji alınan enerjiden fazla olduğu durumlarda kiloda artışlar meydana geldiğini belirtti.
"BİR KİLO VERMEK İÇİN 7 BİN KALORİ HARCAMAK GEREKİR"
Bir kilogram kaybetmek ve ya kazanmak için gerekli enerjinin 7 bin kalori olduğunu bildiren Baygut, aynı şekilde kilo vermek için de kilo başına 7 bin kalori harcanması gerektiğine işaret etti. Baygut bu çerçevede, alınan ve harcanan enerji arasındaki dengeyi sağlamak ağırlık kontrolüne yardımcı olacağını ifade etti.
"KİLO VERMEK İÇİN SİGARA İÇMEYİN"
Vücudun günlük olarak alınan enerji miktarının yüzde 70'inin kalp, beyin ve karaciğer gibi önemli organların çalışabilmesi için harcadığını anlatan Hatice Baygut, sigaranın etken maddesi olan nikotinin metabolik hızı artırdığını belirterek, "Bu durum harcanan kalori miktarını artırmaktadır; ancak bu yöntem kalori harcamak için seçilecek son derece sağlıksız bir yöntemdir. Sigara içtikten sonra metabolizma hızlanır, içilen her sigara kalbin dakika 10-20 kez daha fazla vuruş yapmasına neden olur. Sigara içenlerde kalp hastalıklarının yüksek olmasının bir nedeni de aslında budur. "şeklinde konuştu.
"SİGARA BIRAKILDIĞINDA METABOLİK HIZ NORMALE DÖNER"
Sigara bırakıldığında metabolik hızın azaldığı bilgisini veren Baygut, bunun zamanla normale döndüğünü ifade etti. Normal seviyeye düşüşün birkaç hafta ve ya birkaç ay sürebileceğini söyleyen Baygut, "Bu esnada daha az kalori harcanıyor olması da kilo alma ihtimalini artırır, ancak hiçbir zaman metabolizmayı hızlandırmak için sigara içmek doğru seçenek değildir. "diye konuştu.
Sigaranın bırakılması durumunda tat ve koku alma hislerinin normale döndüğünü aktaran Baygut, bu güzel sebepten ötürü iştahta artışın meydana geldiğini, yemek alımındaki artışla beraber sevilen ve sevilmeyen besinlerde de değişiklikler olabildiğini kaydetti.
KİLO ARTIŞI NASIL ENGELLENEBİLİR?
Sigaranın kalbe kilo almaktan çok daha fazla zarar verdiğini bildiren Baygut, günde bir paket sigara içmenin kalp üzerinde oluşturduğu stresin 45 kilogram ağırlık artışına denk olduğunu vurguladı. Bu nedenle sigarayı bırakma sonrası kilo artışı olsa dahi bunun hiçbir zaman sigara ile aynı düzeyde olmayacağını ifade eden Baygut, sigarayı bırakmanın kişinin akciğer kanseri ve diğer kanserlere yakalanma riskini, kalp krizine ve inme geçirme riskini azalttığını ifade etti.
TAVSİYELER
Sigara bırakan kişilerin kilo almamaları için bazı önerilerde bulunan Baygut şu tavsiyelerde bulundu:
-Besinlerin daha az yağlı olanlarını tam yağlı olanlara tercih edin.
-Yemek aralarında atıştırmak için kalorisi düşük besinleri tercih edin.
-Sebze ve meyvelerden zengin, yağsız et ve ürünlerini, az yağlı veya yağsız süt ve ürünlerini içeren, kan şekerini dengeleyici tam tahıllı ürünlerin yer aldığı dengeli bir beslenme programını benimseyin.
-Şeker ve şekerli besinlerden uzak durarak gereksiz kalori alımını azaltın. Şekerli besin tüketmek istiyorsanız doğal tatlandırıcılar ile yapılmış olanları tercih edin.
-Düzenli egzersiz yaparak kalori harcamanızı artırın, iştahınızı baskılayın, tekrar sigara içme arzunuzun önüne geçin ve stresinizi azaltın.
CİHAN