Erdoğan,
tütünle mücadelenin,
terörle mücadele kadar önem kazandığına işaret ederek, "Aldığı canları düşünürsek, tütünle mücadele asla ve asla küçümsenemeyecek derecede hayati bir meseledir. Sigara terörden çok daha sinsi bir
tehlikedir." dedi.
Erdoğan'a, sigara
yasağının uygulamasında gösterdiği çalışmalardan dolayı
Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından "Şükran Plaketi" verildi.
Erdoğan, sigara tüketimine yönelik mücadeleyi çok önemsediğine işaret ederek, "Çünkü insanımızı çok seviyorum, halkımı çok seviyorum. Onlara zarar verecek hiçbir şeyin bizim sorumluluğumuzda hayatta kalmasını istemiyorum. Onun için de bu mücadeleyi sizlerle birlikte vermek bizlere ayrı bir gurur, onur veriyor." diye konuştu.
Anayasa'nın 56. maddesinde insan sağlığının korunmasıyla ilgili maddesine işaret eden Erdoğan, "Gençliğin korunması adı altında geçen bu yasa hükmünün uygulamaya konulması lazım. Yıllar yılı yasanın anayasanın amir hükmü olmasına rağmen uygulanmamıştır. İşin hem insani, hem anayasal noktada yönü var. En yakınlarımdan başlamak üzere herkese bu konuda tavsiyelerde bulunuyorum.
Bilim adamlarınca, hekimlerce artık kesin olarak zararları kanıtlanmış olan, 50'den fazla hastalığın müsebbibi olan bu zararlı alışkanlıktan kurtulmaları için tavsiyelerde bulunuyorum. Hatta işi daha ileri götürüyorum. Gördüğümde paketi alıyorum, 'sigarayı bırak' diyorum. Tutuşuyoruz. Elinden sigara paketini alıyorum, üstüne ismini yazıyoruz, sigarayı bıraktım dedirtiyoruz, tarihi yazıyoruz, imzasını alıyoruz. Şu anda çok ciddi sayıda sigara paketi birikti. Daha sonra belki müze haline getiririz, hep birlikte." şeklinde konuştu.
Medyada ve çeşitli platformlarda '
Başbakan kendisi sigara içmediği için başkalarının da sigara içmesini istemiyor' denildiğine şahit olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: "Ben aktif bir kullanıcı olmadığın gibi ben pasif bir kullanıcı da olmak istemiyorum. Sadece benim kullanmamam işi çözmüyor, içilen mahallerde de etkileniyorum. Yakınımda sigara içilmesinden de rahatsız oluyorum ve buna da kimsenin hakkı olmadığını düşünüyorum. Gördüğümde o sigara müptelası kişinin de sigarayı bırakmasına yardımcı olmaya çalışıyorum. "
"DEĞİŞİKLİĞE MÜSADE ETMEYİZ"
Erdoğan, açılışını yaptığı eserlerin, hizmete açtığı tesislerin, kurdele kesme törenlerinde kullandığım makasları topladığını belirterek, "Bunları hep birlikte sürdürmemiz lazım. Bunlar bizim için tarihe birer kayıttır. Bakıyorsunuz ki parlamento milletin vekilleri ama milletin vekilleri atılan böyle bir adımın karşısına dikilebiliyor. Ana muhalefet partisinin iki milletvekili ne yazık ki komisyonda tekrar yeni bir önerge vermek suretiyle bu yasayla ilgili değişiklik talebinde bulunuyorlar. Şunu çok açık söyleyeyim, Bizim iktidarımız döneminde biz böyle bir değişikliğe asla müsaade etmeyiz. Bu karar verilmiştir, bu yasa çıkmıştır ve bu iş bitmiştir. Halkımın da büyük çoğunluğunun bundan memnun olduğunu görüyoruz. Mücadeleyi sadece benim sigaradan haz etmeyişime bağlamak, elbette ciddiye alınamayacak kadar sığ bir yaklaşım ve safdillik olur." şeklinde konuştu.
"Alke ekonomisi para kazanacak diye halkı zehirleyebilir miyiz?" diye soran Erdoğan, "İnsanın sağlığı kadar bedeli yüksek olan hiçbir şey yoktur." ifadesini kullandı.
"SİGARA TERÖRDEN DAHA TEHLİKELİ"
Sigaranın terör kadar, hatta terörden de öte zararlı olduğunu anlatan Erdoğan, şunları söyledi: "Tütünle mücadele,
terörle mücadele kadar önem kazanmıştır. Aldığı canları düşünürsek, tütünle mücadele asla ve asla küçümsenemeyecek derecede hayati bir meseledir. Sigara terörden çok daha sinsi bir tehlikedir. Bu tehlike öyle dağlarda filan dolaşmıyor. Sigara insanımızın cebinde taşıdığı bir
ölüm makinesi adeta. Evlerimizde bulundurduğumuz bizi öldürecek bir
silah adeta. Çocuklarımızın yanında dolaşan bir ölüm makinesi, hastalık yuvası. Bugün
domuz-
kuş gribi denildiğinde nasıl panik olunduğunu, toplumun geniş bir kesiminin nasıl teyakkuza geçtiğini hepimiz biliyoruz. Bir domuz gribinin de sigaranın da yol açtığı ölümler ortada. Domuz gribiyle mücadele için bütün dünya alarma geçti. Bütün ülkeler aşı aldılar, harcadıkları para milyonlarca dolar. Sigarayla mücadele daha mı az önemli, daha mı az ilgiyi hak ediyor. Bizim geleneklerimizde bela geliyorum demez diye bir laf var. Sigara da böyle. İnsanlarımızı sinsice, haber vermeden, yavaş yavaş öldürüyor. Sigarayla mücadeleyi toplumun her kesiminin ciddiye alması, bu dumanlı belayı artık gündemimizden çıkarmamız gerekiyor. Dünyada 1.3 milyar kişi, ülkemizde ise 17 milyon kişi tespitlere göre sigara içiyor. Dünyada yılda 5 milyon, ülkemizde ise her yıl 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor."
Konuşma metinlerini hazırlayan danışmanlarını sigara içtikleri için eleştiren Erdoğan, "İnanın bazen önüme konuşma notlarım geliyor. Konuşma notlarında bile ona sigara kokusunun nasıl sindiğini görüyorum. Bu yazıp, çizen
arkadaşların da bakıyorum ciddi içiyorlar bunu. Çok berbat bir şey. Ondan rahatsız oluyorum." diye konuştu.
İnsan sağlığına vurgu yapan bir hükümet olarak sigara bağımlığını ciddi bir tehdit olarak kabul ettiklerini ve yönde kalıcı adımlar attıklarını anlatan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Uluslararası sözleşmeler imzaladık, yeni birimler oluşturduk. Başbakan oldum, koridorlarda giderken, sigara dumanından, kokusundan geçemiyordum. Öyle bir noktadaydık. Tedbirlerimizi artık, o kokudan, dumandan kurtulduk. Yasa çıktı, her şey yoluna girdi. Bizim Bakanlar Kurulumuzda asla 7 yıllık dönem içerisinde sigara kokusu, sigara dumanı yok böyle bir şey. Bu konuda örneğiz zaten. İlk zamanlar oluyordu artık onlar da bıraktı. Biz örnek olac
ağız. Bal bal demekle ağız tatlanmıyor, balı yersen ağız tatlanıyor."
YASAĞI VATANDAŞ DESTEKLİYOR
Erdoğan, yapılan çalışmalarda sigara yasağını halkın yüzde 95'inin desteklediğini, yasaya uyma oranının ise yüzde 97 olarak belirlendiğini söyledi.
Erdoğan, temmuz, kasım aylarında Türkiye'de son 5 yılın en düşük sigara tüketimi gerçekleştiğine işaret etti.
Erdoğan, yasanın çıkmasının ardından evlerdeki sigara içiminin de azaldığına dikkat çekerek, "Ben bazen beyefendilere söylüyorum. Sigarayı bırak arkadaş, bırakacaksın. Bak yengenin senin üzerinde hakkı var. Ses çıkaramıyor, zulmediyorsun. Pasif içici olarak onun senin üzerinde hakkı var. Bir defa hanım erkek yakaladığım zaman ses çıkaramıyor, ne yapsın. Ceberut bir yapı var. Bazen de hanım kardeşlerim içiyor, erkek içmiyor. Böyle de bir gerçek var. " diye konuştu.
Erdoğan, aldıkları tedbirlerle gençlerin ve gelecek nesillerin her türlü madde, her türlü zararlı alışkanlardan kurtarmayı başaracaklarını kaydetti.
Yurttaşların sigarasız ortamdan memnun olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bir tek taraf bundan memnun değil, rahatsızdır. O da sigara endüstrisidir. Kapalı ortamlarda birtakım sigaralı-sigarasız bölümlerin yapılması önerisini getirmektedir." dedi.
Başbakan Erdoğan, program sonrasında
sigarayı bırakmak isteyen bazı kişilerin sigara paketlerini alarak, üzerine isim ve tarih yazıp, sigarayı bıraktığına dair imzalarını aldı.
(CİHAN)