Diyabetli hastalar için geliştirilen suni tatlandırıcıların kolalarda kullanıldığını söyleyen
Dinç, reklamlardaki 'sıfır
şeker' ifadelerinin yalan olduğunu, tüketicilerin kandırıldığını öne sürdü. Dinç, sigara paketlerinin üzerine yazılan uyarıların bir benzerinin de bu tür içeceklerin ambalajına yazılmasını istedi.
Son günlerde yazılı ve görsel basında kola ve
enerji içeceği ile ilgili reklamlarda bahsedilen ''sıfır şeker'' sloganına tepki gösteren
Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Dinç, söz konusu içeceklerde bir çok yapay tatlandırıcı kullanıldığını ve bunların bazılarının şekere oranla 400 kat daha fazla tatlandırma gücüne sahip olduğunu vurguladı.
İnsan sağlığına önem verilen
İngiltere,
Rusya gibi bir çok ülkede suni tatlandırıcıların bir çoğunun
yasak olduğunu dile getiren Dinç, suni şeker oranının 40 miligram dozu aşıldığında
genç yaşta Alzheimer'a, hamile kadınlarda düşüklere,
beyin anomalilerine,
zeka geriliklerine neden olduğunu savundu.
Mustafa Dinç, ''Acaba halkımız bunları bilseydi bu ürünlerin tüketimi bu kadar çok olur muydu?'' ifadesini kullandı.
Suni tatlandırmada en çok kullanılan Aspartam tüketiminin
beyin tümörü ve beyin hasarına neden olduğunun klinik testlerle belirlendiğini anlatan Mustafa Dinç, '' E951 Aspartame olarak kodlanan bu yapay tatlandırıcı her türlü düşük kalori gıdalarında kullanılmaktadır. Fareler üzerinde yapılan deneylerde düşük dozlarda bile farelerin beyninde tümörler oluştuğu tespit edilmiştir'' dedi.
Aspartam'ın içindeki ''Fenyl Alanlin'' isimli amino asidin çocukların zeka gelişimini etkilediği klinik deneylerle kanıtlandığını bildiren Başkan Dinç, bu nedenle içerisinde FDA aspartam bulunan bütün ürünlerin etiketlerinde ''fenyl alanin bulundurmaktadır'' yazısının yazılması gerektiğini söyledi. Bu ürünlerin 18 yaşın altındakilere satışının yasaklanmasını isteyen Dinç, restoranlarda hamile ve çocukların uyarılması için ''Bu iş yerinde hamile ve çocuklar için diyet içecek servisi yapılmamaktadır'' yazılarının asılmasının zorunlu olması gerektiğini belirtti.
Mustafa Dinç, şunları kaydetti: ''Ürünlerin üzerinde tüketiciyi uyarıcı hiç bir yazının bulunmaması, tüketicinin korunması hakkında
kanun hükümlerine açıkça aykırı ve
Tarım Bakanlığı yetkilileri ve Tarım Bakanı suç işlemektedir.''
CİHAN