CHP'nin olası iptal
davasını
referandumdan önce açamayacağını belirten Sezer'e, 2007'deki halkoylamasından önce açtığı davayı hatırlattı.
Ana
yasa değişikliği paketinin referanduma sunulması halinde CHP'nin açmayı planladığı 'iptal' davasının zamanlaması,
Yargıtay eski Başsavcısı
Sabih Kanadoğlu ile 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i karşı karşıya getirdi. Değişiklik paketinin anayasa aykırılık oluşturduğunu savunan Kanadoğlu, Meclis'in kararının ardından referandumun yapılması beklenmeden paketin 'iptal' istemiyle
Anayasa Mahkemesi'ne götürülebileceğini ileri sürmüştü. Sezer'den ise farklı bir görüş geldi.
Star TV'de yayınlanan habere göre Sezer, anayasa değişikliği paketinin halkoyuna sunulup kabul edilmeden yasalaşmış sayılmayacağını, bu nedenle referandumdan kabul çıkması halinde Anayasa Mahkemesi'ne dava açılabileceğini savunuyordu. Kanadoğlu ile Sezer'i karşı karşıya getiren 'iptal davasının zamanlaması' tartışması, hukukçuları da ikiye böldü.
YASA STATÜSÜNDE DEĞİL
Prof.
Ergun Özbudun, değişiklik paketinin referandum beklenmeden şekil yönünden Anayasa Mahkemesi'ne götürülebileceğini savundu ve bunun örneğinin şimdi aksi görüşü savunan Sezer tarafından cumhurbaşkanlığı döneminde uygulandığını hatırlattı. Prof. Ülkü Azrak ise referandum kararlarının 'yasa' statüsünde olmadığını, paketin halkoylaması ile kabul edilmeden 'iptal' istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürülemeyeceğini kaydetti.
Şekil yönünden iptal davası açılabilir
Prof.
Ergun Özbudun: Değişik paketinin halkoylamasına götürülmesi yönünde karar alınırsa, referandumdan önce Anayasa Mahkemesi'ne sadece şekil yönünden iptal davası açılabilir. Bunun örneği, Sayın Sezer'in cumhurbaşkanlığı döneminde yaşanmıştı. Cumhurbaşkanının halkoyu ile seçilmesini öngören ve 2007 yılında referanduma götürülerek kabul edilen anayasa değişikliği, halkoylamasından önce hem Sezer hem de CHP tarafından iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürülmüştü. Ancak
mahkeme iptal istemini reddetmiş ve değişiklik halkoylamasına sunularak kabul edilmişti. Bu örneğe göre değişiklik paketi referandumdan önce Anayasa Mahkemesi'ne götürülebilir. Ancak Mahkeme, böyle bir davada esasa giremez ve inceleme şekil yönüyle sınırlı kalır.
Halkoyuna sunulmadan yasalaşmaz
Prof. Ülkü Azrak: Sayın Sezer'in görüşüne aynen katılıyorum.
Anayasa değişikliği paketi referanduma sunulup kabul edilmediği sürece 'yasa' statüsü kazanmış olmaz. Henüz yasalaşmamış bir kararı, yasa kapsamında değerlendirip Anayasa Mahkemesi'ne götüremezsiniz. Anayasa değişikliği paketinin Anayasa Mahkemesi'ne götürülebilmesi için referandumla kabul edilip yasalaşması gerekir. Sayın Sezer'in, 2007'de yaptığı başvuru da reddedilmişti. Sanıyorum, geçmişteki bu örnekten tecrübe alarak bugün fikrini değiştirmiş.
AKŞAM