Askerde arızalı kazanın patlaması sonucu hayatını kaybeden Er Yaşar İnce'ye şehitlik verilmemesi üzerine 15 yıldır hukuk mücadelesi veren aile, mahkeme vekalet ücreti nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın gönderdiği icra tebligatıyla şoke oldu.
Mahkeme vekalet ücreti ve icra masraflarıyla birlikte 986 TL icra tebligatı yapılan İnce ailesi, "Devlet, oğlumuzun şehitlik hakkını vereceğine kapımıza icra gönderiyor. Oğlumuz, subayların ihmalleri yüzüne hayatını kaybetti. Biz evladımızın hakkını aradığımız için şimdi de icra ile cezalandırılıyoruz." dedi.
Mardin'de 1993 yılında vatani görevini yaparken kalorifer kazanı patlaması sonucu hayatını kaybeden Konyalı Piyade Er Yaşar İnce'nin ailesi, çocuklarına şehitlik verilmediği için sürdürdüğü 15 yıllık hukuk mücadelesinin ardından şimdi de icralık oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, mahkeme vekalet ücretini icra yoluyla aileden tahsis etmek üzere aileye tebligat gönderdi. Baba Ferit İnce (59) ve anne Fatma İnce'ye (60) gönderilen tebligatta mahkeme vekalet ücreti, icra vekaleti, icra masrafı ve faiz ile birlikte 986 TL'yi ödemesi, aksi halde haciz işlemleri başlatılacağı belirtiliyor.
TSK ÖNCE 'ŞEHİT', 6 YIL SONRA 'KENDİ İHMALİ' DEDİ
Yaklaşık 20 yıl önce 70'nci Mekanize Tugayı Destek Kıtaları Komutanlığı'ında kalorifer kazanı patlaması sonucu hayatını kaybeden Yaşar İnce'nin babası Ferit İnce, yıllardır oğlunun şehit olduğunu kanıtlamaya çalışıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, İnce'nin ailesine, çocuklarının şehit olduğunu ve gereken işlemlerin yapılacağını yazılı olarak bildirdi. Aradan 6 yıl geçtikten sonra 'Oğlunuz uyurken öldüğü için kendi ihmalinden ölmüştür' gerekçesiyle şehit olmadığı söylendi. İnce ailesi, gerçeği yansıtmayan bir gerekçeyle oğullarının şehit kabul edilmediğini öne sürerek hukuk mücadelesi başlattı.
Baba İnce, yaşadığı süreci şöyle anlattı: "Oğlum 1993'te kazan patlaması sonucu hayatını kaybetti. Komutanları, bize yazdıkları mektuplarda oğlumdan şehit olarak bahsetti. Hatta, küçük oğlum da şehit kardeşi olduğu için askere alınmadı. Ancak oğlumun şehitlik payesi verilmemişti. Olaydan 4 yıl geçtikten sonra oğlunun şehitlik payesini almak ve şehitlik haklarından yararlanmak için başvuruda bulununca bize verilen cevapla adeta yıkıldık. Oğlum kazan sorumlusuyken uyuduğu ve bu nedenle şehitlik verilemeyeceği şeklinde bize cevap verildi."
'OĞLUMUN UYUDUĞUNA NASIL KARAR VERDİLER?'
Baba Ferit İnce, oğlu Yaşar İnce gibi diğer kazan sorumlusu olan Er Mehmet Aykar'ın ifadelerinden, kazanın arızalı olduğu ve daha önce de bir patlama yaşandığının ortaya çıktığını anlattı. Buna rağmen oğlunun 'Kendi ihmalinden öldü' gerekçesi gösterilerek oğluna şehitlik payesinin verilmediğini anlatarak şunları söyledi: "Oğlumun uyuduğuna nasıl karar verdiler? İçeride tek başına olan ve üzerine beton yığınları düşmüş birinin uyuduğuna nasıl kanaat getirdiler? İhmalleri olan komutanları sorumluluktan kurtarmak için oğlumu suçladılar. Yıllardır oğlumun hakkı teslim edilmedi. Bu vatani görevini yaparken şehit olan bir askere karşı devletin büyük bir ayıbıdır."
'SOMA'DAKİLER ŞEHİT DE BENİM OĞLUM DEĞİL Mİ?'
Acılı anne Fatma İnce, Soma'da maden kazasında hayatını kaybeden vatandaşların şehit sayılırken oğluna şehitlik payesi verilmemesinin büyük bir haksızlık olduğunu ifade etti. Acılı anne İnce "Devlet, ekmek parası için yeraltında çalışırken kazada ölenlere şehitlik veriyor da benim yavruma neden vermiyor? Benim oğlum ekmek parası kazanmaya gitmedi, vatan borcunu ödemeye gitti askere."
'DEVLET, OĞLUMUN HAKKINI VERECEĞİNE BİZİ İCRAYA VERDİ'
Anne Fatma İnce, 15 senedir oğlunun hakkını mahkemelerde aradıklarını ve hala bir sonuç alamadıklarını söyledi. Devletin yaptığı bu haksızlığa karşı mücadele veren bir aileyi mağdur etmemesi gerektiğini belirten İnce, "Devlet oğlumuzun şehitlik hakkını vereceğine bizi icraya veriyor. 15 yıldır bu mahkemelerde çocuğumuzun hakkını ararken 20 bin TL borca girdik. Eşimin emekli maaşına banka zaten haciz koydu. Şimdi de Sosyal Güvenlik Kurumu evimize, eşimin maaşına haciz koyacakmış. Yavrumuzu biz vatana teslim ettik ama oradaki rütbeli askerlerin ihmali yüzünden oğlumuz hayatını kaybetti. Devlet bizi koruyup oğlumuzun hakkını arayacağına bize icra gönderiyor. Bizim malımız mülkümüz yok, bir tek canımız var. Alacaklarsa canımızı alsınlar." diyerek sitem etti.
CİHAN