BDDK’nın 3 Şubat’ta almış olduğu hukuksuz karar üzerine yönetimi TMSF tarafından atanan Bank Asya’nın 2009 yılında Sabancı Üniversitesi tarafından tüm bankalar içerisinde en şeffaf ortaklık yapısına sahip banka seçildiği ortaya çıktı.
BDDK, Bank Asya’ya yönelik hukuksuzluğun nedeni olarak, “Kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısının banka tarafından sunulamadığı” iddiasını gerekçe göstermişti. Bu değerlendirme, ortakların kendilerinden istenen belgeleri 3 günlük gecikmeyle sunmaları nedeniyle yapılmıştı.
BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ ALMIŞ
Ortaklık yapısının şeffaf olmadığını iddia ettikleri Bank Asya 2009 yılında ortaklık yapısı ve kurumsal yönetim açısından borsaya açık 13 banka içerisinde en şeffaf banka olarak seçilmiş ve Sabancı Üniversitesi’nden ödül almış.
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu analizini Standard and Poor’s (S&P) tarafından geliştirilen metodolojiyi kullanarak gerçekleştirdi. İMKB’de işlem gören ve 2006 yılı sonu itibarıyla IMKB-100 endeksinde yer alan 13 bankanın kamuya açıklama yoğunluklarını, bankacılık sektörüne özgü saydamlık öğelerini de dikkate alarak inceledi. Bankaların yönetim kurullarının yapısı ve yönetim şekillerinin de incelendiği çalışmanın sonuçları, “İMKB’de İşlem Gören Bankaların Kamuya Açıklama Yoğunlukları ve Yönetişim Özellikleri” başlıklı raporda toplandı. 2009 yılında açıklanan rapora göre, ortaklık yapısı ve kurumsal yapı konusunda en saydam 5 banka sırasıyla Bank Asya, Deniz Bank, TEB, Şeker Bank ve Akbank olmuştu.
Çalışmada, İMKB’de işlem gören bankaların kamuya açıklama yoğunlukları halka açık diğer şirketlerle ve uluslararası bankalarla, yönetişim özellikleri ise Avrupa’nın piyasa değeri en yüksek 25 bankası ile karşılaştırıldı.
HUKUKSUZLUK YARGIYA TAŞINDI
Bank Asya'nın yönetimine hukuksuz bir şekilde geçici olarak el konulması yargıya taşındı. Bölge İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma davası açıldı. Hissedarlara haklarının geri verilmesi ve hissedarlar tarafından seçilen yönetim kurulunun görevlerine iadesi talep edildi.
Bank Asya avukatlarından Süleyman Taşbaş, “A grubu ortakların hisse oranlarının yüzde 70’ten fazlasına tekabül eden kısmına ait belgeler BDDK'ya gönderilmiştir” dedi.
VERİLER DIŞARI ÇIKARILDI
Taşbaş, TMSF görevlilerinin hukuka aykırı şekilde banka ve müşterilerine ait tüm bilgi, belge ve teknik veriyi banka dışına çıkardıklarını belirtti.