Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in tavrının merak edildiği süreç, bir hayli karışık. Peki süreç nasıl işleyecek ve bundan sonra neler olacak? İşte merak edilen soruların cevabı...
Anayasa değişikliği
Meclis Genel Kurulunda 376 oyla kabul edildi. Gözler şimdi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'de. Peki ama Sezer'in tavrı ne olacak?
Sezer'in önünde iki ihtimal var. Değişiklikleri ya kabul edecek, ya da veto edecek. Yasanın tamamının kabul edilmesi halinde
düzenlemeler yürürlüğe girecek. Bu durumda 22 Temmuz'daki sandıkta, halkın Cumhurbaşkanı'nı seçmesi de mümkün olabilecek.
Mayıs tarihleri arasında meclis, paketi ikinci kez görüşüp tekrar Köşk'e gönderecek. Köşk'ün kararını 15 gün içinde yani 16 Haziran'a kadar vermesi gerekiyor.
İkinci kez veto hakkı bulunmayan Cumhurbaşkanı ise yasayı ya kabul edecek, ya da
referanduma sunacak. Sezer'in konuyu Anayasa Mahkemesine taşımaya da hakkı var. Ancak Yüksek Mahkeme davayı sadece şekil açısından inceleyebiliyor. Yani değişikliği iptal edemiyor.
Ekim ayına yetişebilecek.
Yasayla ilgili son ihtimal ise kadük kalması, yani hükümsüz olması. Yasanın 22 Temmuz'a kadar uygulanmaması halinde değişiklikler kadük olacak. Ancak bu durum hakkında farklı düşünen ve yasanın kadük olmayacağını savunan hukukçular da var.