Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'ni denetleyen Sayıştay paha biçilemez eserlerin envanterinin bulunmadığını tespit edip uyardı: Eserler çalınmaya ve yangın riskine karşı güvensiz ortamda tutuluyor. Binlerce eser kaybolmuş olabilir.
Sayıştay’ın Atatürk'ün kurduğu Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'ne yönelik denetim raporu çarpıcı tespitler ortaya koydu. Raporda, önemli eserlerin muhafaza edildiği oda şartlarının eserlerin korunmasına imkan vermediğine işaret edilerek şunlar kaydedildi: “Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’ne Cumhuriyet’in en önemli eğitim kurumlarından biri olması dolayısıyla çoğu bağış yoluyla aktarılan bu önemli eserlerin bir kısmının taşınmalar, bölümlerin birleşmesi ya da ayrılması vb. nedenlerle kaybolmuş olma ihtimali yüksektir.”
KÜLTÜREL MİRAS
Fakültedeki 15 bin yazma eserin tehdit altında olduğunun vurgulandığı raporda “Eserlerin değeri bakımından Türkiye’nin en değerli yazma eserlerini içerdiği ifade edilmiştir. Bu durum ülkemiz mirası açısından taşıdığı önemi göstermektedir” denildi.
300 YILLIK SAMURAY ZIRHI VURGUSU
Bugün'ün haberine göre, raporda, önemli eserlerin ayniyat kaydının bile olmadığı belirtildi. Aralarında Sultan Abdülhamid’e Japon hükümeti tarafından hediye olarak gönderilen 300 yıllık Samuray zırhının yer aldığı eserlerin son derece “güvenliksiz” bir ortamda tutulması da eleştirildi.
YANGIN ÇIKABiLiR
Sayıştay denetçilerince görülen ihmaller raporda şöyle sıralandı:
Eserlerin; temiz, havadar, güneş ışınlarından uzak, rutubetsiz yerlerde saklanması son derece önemli iken havalandırmayı sağlamak üzere odada bulunan klima çalışmıyor.
Paha biçilemez eserlerin hırsızlığa uğramaması için yeterli güvenlik şartları oluşturulmamış.
Yangın riskine karşı alınan önlemler yetersiz.
Eserlerin bir envanteri ve ayniyat kayıtları bulunmuyor.
Restorasyon çalışmaları yetersiz.
FAKÜLTE NE DEDİ?
Fakülte Sayıştay’a verdiği cevapta planlanan çalışmaları anlatarak kendisini şöyle savundu:
“Fakültemiz bünyesindeki yazma ve nadir eserlerimiz için 2014’te renovasyon çalışmalarına başlanması planlanan kütüphane binamız giriş katında yüksek güvenlikli ve koruma bakım onarım işlemlerinin bir arada yürütüleceği ayrıca ihtisas kitaplığı olarak da işlev görecek bir D.T.C.F. Yazma ve Nair Eserler Koleksiyonu bölümü oluşturulmuş ve başta etno-arkeolojik eserler olmak üzere anısal nitelikteki eşyaların sergilenmesi çalışmalarına başlanmıştır.”