Eminönü Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin Yargıtay’ın bozma kararlarının ardından 4. kez görülen davada savcı, sanık Pınar Selek’e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini talep etti.
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanıklar Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk katılmadı. Mahkeme Başkanı, duruşma savcısına mütalaasını sordu. Savcı, Selek’in ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi. Savcı, diğer sanık için de aynı cezanın verilmesini talep etti. Avukatlar ise mütalaaya karşı savunma için süre istedi. Duruşma, 19 Aralık'a ertelendi.
Mahkeme, bir önceki duruşmada Selek hakkında kapatılan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nce çıkarılan yakalama emrinin kaldırılmasına karar vermişti.
DAVA SÜRECİNİN GEÇMİŞİ
Yargılamada ilk karar 8 Haziran 2006 tarihinde verildi. Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamaya bombanın mı yoksa LPG’nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle Pınar Selek beraat etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise bomba olduğu görüşüyle kararı bozmuştu.
Yeniden yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme, 23 Mayıs 2008 tarihinde Selek’in yine beraatına karar vermişti. Yargıtay ise Selek için “Müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın” demişti. Pınar Selek’in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Başsavcılığı bu karara itiraz etmişti. Bu itiraz üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından incelenmiş ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararı onaylanmıştı.
Bunun üzerine dosyaya yeniden bakan mahkeme, 9 Şubat 2011’de, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında daha önce 2 kez verilen beraat yönündeki kararında direnilmesine hükmetmişti. Bu heyette mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu ile üye hakimler Mehmet Karababa ve Mehmet Erdoğan yer aldı. 22 Kasım 2012’de görülen duruşmada ise hakim Mehmet Hamzaçebi’nin başkanlık ettiği heyet beraat kararında direnilmesine ilişkin kararı usule aykırı bularak oy birliği ile kaldırdı ve Selek’in yeniden yargılanmasına hükmetmişti. Bir kez daha yargılanan Selek hakkında bu kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti.
Dosya yeniden Yargıtay’a gönderildi ve Yargıtay bu sefer de esasa girmeden dosyayı usulen bozmuştu. Böylece dava, 4. kez yerel mahkemeye geldi ve yargılama devam ediyor.
Bu arada davanın görüldüğü İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, yasal değişiklikle kapatıldı ve dosya İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne düştü.